Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

10.11.2016

Mārtiņdiena nu ir klāt

Mārtiņdienu svin vairākas Eiropas tautas, un katrai no tām ar šo dienu saistās savas ieražas un tradīcijas. 
Vācieši Mārtiņos ceļ galdā zoss cepeti un alu, zviedri - putraimu putru un pīrāgus, latvieši Mārtiņdienā ēd zirņus, gaiļa cepeti un iet budēļos.


Mārtiņos klāja baltu galdautu, tādējādi sveicot ziemu. Savukārt, rudeni pavadot, galdu rotāja ar mārtiņrozēm un dažādiem salmu rotājumiem.
Mārtiņdienas putna cepeti bagātina ar kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem.

Tā kā ražas svētkos parasti kauj lopus, tad neatņemama mielasta sastāvdaļa ir zilcis, spudiņš, drebulis, ko mūsdienās saucam par galertu vai auksto gaļu.
No tikko novāktiem graudiem Mārtiņdienai tiek gatavots kvass un medalus, ko svētku galdā ceļ īpašā goda vietā.





Vistas cepetis pildīts ar āboliem

Nepieciešams

Vista
Ķiploks - 3 daiviņas
Čili pulveris - 2 tējkarotes
sviests - 1 ēd.k.
Āboli - 3 gab
Medus - 2 ēdamk.
Rozmarīns - 2 zariņš
Sāls,pipari - pēc garšas

Piedevas

Kālis - 2 gab
Rācenis - 1 gab
Burkāns - 3 gab
Ķiploks - 2 gab
Rozmarīns - 1 zars
Sviests - 1-2 ēdamk.
Sāls,pipari – pēc garšas

Pagatavošana

Nomizo ābolus, izņem serdi un sēklas,sagriezt gabalos
Sajauc ābolus ar medu. Klāt pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu sasmalcināta rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka.
Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcini, sajauc kopā ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu no visām pusēm.
Pildi vistu ar āboliem, nostiprina ar irbulīšiem vai aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem un liec pildīto vistu cepties aptuveni 1,5 – 2 h.

Piedevas
Notīri saknes un sagriez vienāda lieluma gabalos.
Ķiploku attīri tikai no ārējās mizas un liec veselu klāt dārzeņiem.
Sajauc dārzeņus ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.
Visu liek folijā. Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus.

  

Saistītie raksti

Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos
Uztura mācība. Kuros augļos ir vairāk un kuros mazāk cukura?
Garda kafija Līgo nakts mundrumam
“Latvijas balzams” paplašina dzirkstošā vīna dzēriena “Rīgas Dīva” līniju ar jaunu garšu
Pasākums-Vasaras dabas garšas sarunas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts