Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

02.09.2011

Eksperti: sāls patēriņa samazināšanai jābūt globālai prioritātei

Samazinot sāls patēriņu vismaz uz pusi, ievērojami samazinās potenciālā iespējamība saslimt ar sirdsslimībām, pēc jaunākajiem pētījumiem.

Kādā Pasaules Veselības organizācijas sanāksmē ASV par sabiedrības ēšanas paradumiem nopietna uzmanība tika pievērsta Eiropas un ASV iedzīvotāju sāls patēriņam.

Sanāksmes sniegtie dati ir šādi: samazinot uzņemto sāls daudzumu par 1 gramu dienā, tas novērsīs 8 000 sirdstriekas un 12 000 sirdsslimību gadā konkrēti Lielbritānijā, bet princips attiecināts uz visu Eiropu. Runājot konkrēti par situāciju ASV, kur sāls patēriņš ir vairākas reizes lielāks nekā Eiropā, attiecīgi būtu arī vairāk jāsamazina sāls patēriņš.

Sarunā tika pārrunāts arī iedzīvotāju attieksme pret saviem ēšanas paradumiem un kā atklājās, tad eiropieši ir daudz elastīgāki attiecībā uz izmaiņām savā ēdienkartē, it sevišķi, ja tas ir veselības labad. Turpretī ASV iedzīvotāji daudz stingrāk turas pie saviem ēšanas paradumiem un nelabprāt ļaujas kam jaunam.

Turklāt, runājot par situāciju ASV, tika aprēķināts, ka sāls patēriņa samazināšana aiztaupītu 66 000 sirdstriekas un 99 000 insultus gadā. Tāpat tiktu ietaupīti 24 miljardi ASV dolāru, kas tiktu iztērēti veselības aprūpei.

Fakti arī rāda, ka, lai gan sāls patēriņa samazināšana būtu gan veselīga, gan izdevīga, tomēr sāls patēriņš pēdējo gadu laikā ir dubultojies.

Pasaules Veselības organizācija šajā jautājumā lielu atbildību liek uz pārtikas ražotājiem un sabiedriskās ēdināšanas pārstāvjiem, jo tieši šajā nozarēs sāls ēdienos tiek lietots visvairāk un, protams, pēc tam nonāk līdz patērētājiem.

  

Saistītie raksti

Šefpavāre Svetlana Riškova: Ģimene ir mani galvenie ēdienu kritiķi
Dabiski enerģijas stimulatori pēlēkajām rudens dienām
Red Bull Keiptaunas biroja interjers
Gastronomiskās tendences 2016
Bioloģiski ražoti produkti, kā pie tiem tikt


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts