Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

26.01.2011

Madrides sirdī - pasaules vecākais restorāns

1725.gadā dibinātais El Sobrino de Botin restorāns, kas atrodas Madridē, tiek uzskataīts par pasaulē vecāko restorānu, iekļūstot pat Ginesa rekordu grāmatā.

Vēsturiskās liecības par ēku, kas atrodas Calle de los Cuchilleros un kurā atrodas restorāns, atrodamas, sākot ar 1590.gadu.

17.gadsimtā Madridē uz dzīvi šeit apmetās franču pavārs Žans Botēns ar savu sievu. Pēc tam, 1725.gadā, Botēna sievas brāļadēls Džeimss Botēns un viņa sieva iepriekš minētajā ēkā, kas atrodas netālu no Plaza Mayor, atvēra savu krodziņu Casa Botin (Botēnu māja).

Izrādās, ka jau toreiz ēstuvē uzstādītā krāsns turpina darboties joprojām un apmierināt klientu ēstgribu ar lieliskiem ēdieniem.

Interesanti, ka līdz 18.gadsimtam bija aizliegts krogā pārdot gaļu, vīnu un citus pārtikas produktus, lai neapdraudētu tirdzniecību, tāpēc varēja gatavot tikai to, ko atnesa paši viesi. No šī laika arī nācis teiciens, ka  spāu krodziņos varēja atrast tikai to, ko ceļotāji bija ienesuši.

Stāsta, ka šajā restorānā ap 1765.gadu par trauku mazgātāju strādājis mākslinieks Fransisko Goja.

Ņemot vērā, ka Džeimsam un viņa sievai savu bērnu nebija, tad pēc tam restorānu mantoja viņa brāļadēls Kandid Remis, kurš Casa Botin pārdēvēja par Sobrino de Botin (Botēna brāļadēls).

20.gadsimta sākumā restorāna vadību pārņēma to līdzšinējie īpašnieki – Gonzalesu ģimene. Iestāde tai laikā vēl bija mazs ģimenes uzņēmums, kurā strādāja septiņi cilvēki, no kuriem pieci bija paši Botēni. Gonzalesu ģimene bija tā, kas restorānu paplašināja un padarīja to tādu, kādu to pazīst tūristi un vietējie iedzīvotāji šodien.

Restorāns ir izveidots četros stāvos, kurikatrs ir iekārtots kā traktieris. Patlaban restorānu vada Gonzalesu ģimenes trešā paaudze. Restorāna filosofijas pamatā ir viesmīlība, laba apkalpošana un lieliska virtuve.


Ilze Mežniece


  

Saistītie raksti

26. februāris 18:00 Interesantas Jēra gaļas receptes ar Sergeju Šiporovu
3 gardas receptes Ziemassvētku maltītei
Neveselīgo produktu aizvietotāji slaidumam un veselībai - TOP 10
HoReCa ABC - Ēdienkartes vēsture un nozīme
Uztura mācība- Piena produkti un produkti, kuriem pievienoti augu tauki


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts