Vārds "salsa" ir tulkots no spāņu valodas un nozīmē "mērce"."
Šī pikantā mērce tiek gatavota no tomātiem, čilli pipariem, zaļumiem, sīpoliem un ķiplokiem un ir tradicionāla meksikāņu virtuves sastāvdaļa.
To var ēst gan frī kartupeļiem, kartupeļu čipsiem un jūras veltēm.
Salsa mērci bieži pasniedz atsevišķā traukā, kurā iemērc to pārtiku.
Itālijā ir izplatītas "salsa verde" - no zaļajiem tomātiem, kuru pasniedz pie gaļas, zivīm vai dārzeņiem pagatavotiem virs uguns.
Mango salsa parādījās pateicoties modernās kulinārijas eksperimentiem. To pasniedz pie baltās zivs. Persiku salsa labi garšo ar garnelēm un lasi.
Ceptai pīlei ir piemērota zemeņu salsa.
Ananāsu salsa sader ar ceptu vistu.
Burkānu salsa -ar jēra gaļu.
Klasiskā meksikāņu salsa (recepte)
Sastāvdaļas:
Tomāti - 3 gab.
Sīpols - 1 gab.
4 daiviņas -ķiploki
viena citrona sula
Čilli - 3 gab.
Sāls - 3 tējk.
Pagatavošana. Noņem tomātiem mizu. Nomizo sīpolus un ķiplokus, smalki sagriež. Smalki sagriež čilli. Visu samaisa, pievieno sāli un citrona sulu. Ja mērce ir pa biezu, var pievienot nedaudz ūdens. Ielikt ledusskapī uz pusstundu. Labu Apetīti!