Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

29.08.2012

Ievads par garšvielām

Veikalu tīklos tiek piedāvāts plašs garšvielu sortiments. Kā orientēties plašajā piedāvājumā un kā noteikt garšvielu kvalitāti? Tas ir jautājums, par kuru piedomā tikai retais. Veikalā skatoties garšvielu stendā, redzami vismaz 5 piegādātāji, kuri piedāvā vienāda nosaukuma garšvielas, un diemžēl pircēji biežāk izvēlās to  lētāko. Izrādās, ka maksājot mazāk, ir liela iespēja nopirkt garšvielu, kas ir zemākas kvalitātes. 

Diemžēl lētākais nav labākais, un pastāv liela varbūtība, ka garšvielas ar zemāku cenu ir arī zemākas kvalitātes un tādēļ, lai sasniegtu nepieciešamo ēdiena garšu attiecīgā garšviela jāliek 2 līdz pat 10 reizes vairāk. 
Nekvalitatīvas garšvielas pazīmes ir- zaudēts aromāts, zudusi garša, izsūknētas ēteriskās eļļas, pārkaltis un līdz ar to  pelēcīgs izskats, lai sasniegtu nepieciešamo efektu no garšvielas, tā  jāizlieto ievērojami vairāk kā ja lietotu svaigu un kvalitatīvu garšvielu  utt. 
Piemēram, kvalitatīvai lauru lapai ir jābūt elastīgai, salokot to, tā nedrīkst lūzt, tai jābūt zaļganai, nevis pelēkai un protams, jābūt aromātam.

Uzņēmums Damps ir viens no vadošajiem uzņēmumiem, kas Latvijā piedāvā plašāko garšvielu, garšvielu maisījumu, konditorejas pusfabrikātu, austrumu ēdienu izejvielu, eļļu, mērču un etiķu veidus. Piedāvājumā ir vairāk nekā 1500 nosaukumi. 
Damps piedāvātie produkti ir pieejami visos lielākajos veikalu tīklos. Viens no galvenajiem kritērijiem sastādot sortimentu ir kvalitāte. Damps garšvielas no citiem piedāvājumiem atšķiras ar augstu kvalitāti, jo veicot garšvielu iepirkumu Damps pārtikas tehnologi rūpīgi vērtē preču atbilstību standartiem.

Diemžēl gala patērētājas ne vienmēr spēj novērtēt garšvielas kvalitāti. Tāpēc ir apsveicami, ka uzņēmums Damps veic apmācības ne tikai profesionāļiem, bet arī citiem interesentiem. Garšvielu veikalos Avokado regulāri notiek apmācības un konsultācijas, kurās var piedalīties jebkurš interesents.

Sarunā ar Damps speciālistiem uzzinām, ka piemēram, lietojot balto piparu, ja tas ir kvalitatīvs, pietiek ar vienu graudiņu, lai iegūtu garšu, bet ja pipari ir zaudējuši ēteriskās eļļas un ir nekvalitatīvi, tad  jāliek vismaz 5 graudiņi, uz to pašu apjomu. 

Damps speciālisti dalās savā pieredzē un atklāj, ka ar melnajiem pipariem ir līdzīgi kā ar riekstiem, tie var būt ar tukšu vidu. Viens no veidiem kā  novērtēt  melnā pipara kvalitāti, ir šāds: ieber 100 gr piparus glāzē ar ūdeni. 

Tie pipari, kas uzpeld ir ar tukšu vidu, un ir skaidrs ka tie ir zaudējuši savas garšvielas īpašības un ir uzskatāmi par  brāķi. 
Savukārt tie pipari, kas nogrimst ir uzskatāmi par labas kvalitātes pipariem. Damps speciālisti uzskata, ka no 100 gr piparu, vismaz 80% būtu jānogrimst, tādā gadījumā var uzskatīt, ka šī piparu partija ir kvalitatīva.
Tad arī gatavojot zupu nebūtu jāliek 10 piparu graudiņi, bet  pietiktu ar 2-3 graudiņiem, un zupa iegūtu vajadzīgo aromātu.

Turpinājums par garšvielām vēl sekos.

Horeca.lv ABC  sadarbībā ar garšvielu ekspertiem no SIA Damps




  

Saistītie raksti

Burrito ar vistu- recepte
Zināms kurš pārstāvēs Igauniju Bocuse d'Or finālā 2020 gadā
HoReCa darbinieku darba specifika
27. decembris 18:00 Vīnziņa Ginta Sniedzes speciālā degustācija Pa Ruma izcelsmes pēdām
Dārzeņi un augļi ikdienas ēdienkartē


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts