Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

18.08.2021

Bērnu mīļākais ēdiens –cīsiņi


Viens no iemīļotākajiem bērnu ēdieniem ir cīsiņi. Tie saista  ne tikai pēc  garšas, bet arī pēc formas – tos ir viegli paņemt rokās, apēst un tie lieliski garšo kopā ar dažādām bērnu iemīļotām mērcēm. Taču  nereti cīsiņi ir gluži vai bieds vecākiem – veikalos atrodamie bieži vien ir bagāti ar  taukiem, sāli un dažāda veida pārtikas piedevām. Par to, kā pagatavot veselīgus un garšām bagātus cīsiņus mājas apstākļos jaunajā “Atklāj Ēstprieku” sērijā pastāstīs Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un kulinārijas eksperte, trīs bērnu māmiņa Jana Medova.
 
Pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas
 
Jaunākajā Atklāj Ēstprieku raidījumā kulinārijas eksperte Jana Medova pagatavos krāsnī ceptus vistas gaļas cīsiņus, kas garšos bērniem un iepriecinās vecākus to tīrā sastāva dēļ – pagatavošanā tiem netiek pievienots liels sāls daudzums, vai kādas pārtikas piedevas un tos pagatavot ir pavisam vienkārši, jo to pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – vistas fileja, dārzeņi pēc izvēles un neliels daudzums augu piena, kā arī labs blenderis.

Cīsiņu pagatavošana ir gaužām vienkārša – visas sastāvdaļas sablenderē kopā un ar konditorejas vai parasta polietilēna maisiņa palīdzību garenu desiņu veidā kārto uz cepampaplātes. Starpcitu, cīsiņu pagatavošana cepeškrāsnī aizņem vien 15 minūtes, tādēļ gatavojot šo ēdienu varam nesatraukties par ilga laika pavadīšanu virtuvē.
 

 
Labs veids, kā apēst vairāk dārzeņu
 
Tā kā šo mājās gatavoto cīsiņu sastāvā gandrīz puse ir dārzeņi,  šis būs lielisks veids, kā parūpēties par to, lai bērns dienā apēd papildu dārzeņu porciju. Cīsiņus varam pagatavot tiem pievienojot bietes, kas piešķirs patīkamu sulīgumu un saldenu garšu, spinātus vai burkānus. Starpcitu, cīsiņi ar pievienotiem burkāniem patiks tiem bērniem, kam patīk ēdienā sajust tekstūru, jo burkāni šajā receptē tiek pievienoti sarīvētā veidā.
 
“Dienā bērnam ir jāapēd vesela varavīksne jeb pēc iespējas vairāk augļi un dārzeņi. Tāpēc šāda veida mājās gatavotie cīsiņi ir veselīgi  bērna ikdienas ēdienkartē un būs lielisks veids, kā varam ne vien apmierināt bērna kāri pēc cīsiņiem, bet arī pievienot tiem papildu vitamīnus dārzeņu veidā,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.
 
Pievilcīga forma
 
“Nereti bērnus biedē viss jaunais un sarežģītais. Piemēram, ēdieni, kur pārāk daudz sajaukti produkti vai pats ēdiens ir dīvainā krāsā, vai pasniegtā porcija ir pārāk liela. Bērniem bieži vien strādā loģika – “Nesaprotu, ko ēdu = noliegums”.  Tāpēc ir svarīgi caur ēdienu, kas Jūsu bērnam jau garšo, pievienot jaunos produktus,” atklāj L. Puga.
 
Tādēļ šādi mājās pagatavoti cīsiņi būs labs veids, kā pievienot jaunas garšas – dārzeņus, garšaugus vai produktus, ko vēlamies bērnam piedāvāt nogaršot. Cīsiņi ir pateicīgi pēc formas, jo bērnam ir ērti tos paņemt ar pirkstiem un ātri apēst. Tāpat arī cīsiņu spilgtās krāsas – rozā, zaļa vai dzeltena raisīs bērnos interesi un motivēs nogaršot jauno ēdienu.
 
Vistas filejas cīsiņi ar burkānu un zirnīšu biezeni:
 
Nepieciešamie produkti:
 
Cīsiņiem
500g vistas gaļa
200ml augu piens (bez pievienota cukura)
100g spināti
200g rīvēti burkāni
200g vārītas bietes
Malta paprika
Kurkuma
Sāls
Pipari
 
Biezenim
200g rīvēti burkāni
200g zaļie zirnīši
100ml augu piens
 
Pagatavošana:
 
Cīsiņu pagatavošana:
Vistas fileju sagriež gabaliņos, liek blenderī un sablenderē līdz izveidojas viendabīga masa. Masai blenderī pievieno augu pienu un atkārtoti to sablenderē.
Maltās vistas gaļas masu sadala trīs vienādās daļās.
Vārītas bietes sagriež gabaliņos, pievieno vienai no gaļas masām, pēc garšas pievieno sāli, kurkumu un visu kopā sablenderē.
Otrai gaļas masai pievieno spinātus un visu kopā sablenderē.
Trešajai gaļas masai pievieno rīvētus burkānus un sāli pēc garšas, visu kopā labi samaisa ar karoti.
Katru no trīs gaļas masām pilda savā konditorejas maisā.
Uz cepeškrāsns pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, no konditorejas maisa cīsiņu formā klāj gaļas masu.
Cīsiņus cep 200 grādos aptuveni 15 minūtes.
 
Biezeņa pagatavošana:
Katlā liek saldētus zaļos zirnīšus, rīvētus burkānus, pievieno augu pienu un visu kopā vāra.
Kad sastāvdaļas ir izvārītas, ar rokas blenderi tās sablenderē līdz vēlamajai biezeņa konsistencei.
 

Dace Zaldāte - Rozentāle


  

Saistītie raksti

Astoņas maizes šķēles – dienas enerģijas deva
Ko Ziemassvētkos galdā ceļ citās valstīs
Vai esat droši par savu naudu?
Kulinārijas kursu un vīna degustāciju kalendārs 2013. gada oktobris, novembris un decembris
Kā pagatavot gardu un sulīgu steiku


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts