Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

06.06.2016

HoReCa darbinieku darba specifika


Dažādu darbinieku aptauju rezultāti liecina, ka aptuveni 47,5% darbiniekiem, kuri strādā viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozarē, ir desmit vai vairāk stundu gara darba diena vismaz reizi mēnesī. Vidēji HoReCas nozarē strādājošie nedēļā nostrādā 43,4 stundas.

71 % darbinieku strādā vakaros laika posmā no plkst.18 līdz 22, bet 45 % strādā naktīs no plkst.22 līdz 5. Turklāt 83 % šo cilvēku strādā sestdienās un 69 % svētdienās. 36 % atzīst, ka to darbalaiks nereti nav savienojams ar ģimenes vai sociālajiem pienākumiem.

Tāpat HoReCa nozarē strādājošie pakļauti dažādiem psihosociāliem riska faktoriem, kas saistīti ar darba organizāciju un darba garīgajām prasībām. Nozīmīgi riska faktori ir pretrunīgas prasības, kontroles trūkums darbā un atbalsta trūkums no kolēģiem vai uzraugiem. Ilgs darbalaiks, bieži vien naktīs un nedēļas nogalē, prasa no viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozarē strādājošiem piepūli. Saskarsme ar neapmierinātiem klientiem var radīt stresu un izpausties pat kā uzmākšanās vai vardarbība.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Pasaulē ietekmīgākā šefpavāra Hestona Blūmentāla neparastākās receptes
Garda medus kūka gatavota tvaika cepeškrāsnī
Pasaulslavenais šefpavārs Darils Bigs pārsteigs gardēžus Latvijā
5 brīnumaini augļi, par kuriem jūs nezinājāt
3 gardas receptes Ziemassvētku maltītei


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts