Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Uztura mācība. 8 top produkti, kas bagāti ar kāliju

Avokado
Avokado augļi ir universāli ar to, ka tos var iekļaut gandrīz jebkuru ēdienu. Pievienojiet to omletēm, salātos, kokteiļos utt.
Papildus kālijam avokado ir arī citas minerālvielas, piemēram, magnijs, kalcijs, fosfors, cinks, dzelzs u.c. 
Satur tādus antioksidantus kā beta-karotīns, no kura mūsu organismā veidojas vitamīns A un luteīns, kas nodrošina acu veselībuAvokado ir atrodami B grupas vitamīni, C, E vitamīni.

Saldie kartupeļi
Izrādās, ka tieši saldie kartupeļi ir bagātākais kālija avots. Viens vidēja lieluma kartupelis satur 696 miligramus kālija un tikai 131 kalorijas, kā arī daudz beta karotīna un A vitamīna.

Baltās un sarkanās pupiņas
Pupiņas ir  viegli iekļaut dažādos ēdienos: zupās, salātos.  Pupiņas ir arī lieliska alternatīva gaļai. 
Pupiņas satur daudz vitamīnu: A, C, K, E un B vitamīnus, tās ir arī bagātas ar minerālvielām: kalcijs, dzelzs, magnijs, cinks. 

Spināti
Spinātus ir viegli iekļaut ēdienkartē, tie var būt kā galvenā sastāvdaļa salātos, vai kļūt par vienu no slāņiem sviestmaizei, tos var pievienot smūtijam. Tā ir ideāla piedeva makaroniem, zupām un pat cepšanai.

Spināti ir lielisks šķiedrvielu avots un tajos ir maz kaloriju – 100 grami satur vien 24 kcal. 
Tāpat spināti ir bagāti ar dzelzi, magniju, folskābi, A un C vitamīniem Tie satur ogļhidrātus (fruktozi, glikozi, saharozi), fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju, ievērojamā daudzumā – jodu un virkni citu fizioloģiski aktīvu vielu.  Spinātu lapās ir ļoti daudz olbaltumvielu.

Kaltēti tomāti
Papildus lielajam kālija daudzumam, kaltētie tomāti satur daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu un vitamīnu C. Ar piebildi, ja tie nav pārlieku piesātināts ar eļļu. Kaltētos tomātus var pievienot salātiem, likt uz sviestmaizes un picas.

Jogurts
Augļi un dārzeņi nav vienīgais kālija avots. Piena produkti arī ir bagāti ar kalciju un kāliju.

Zivis
Zivis ir bagāts kālija avots. Piemēram butes, tuncis, paltuss. Kālijs atrodams arī citās jūras veltās, piemēram, vēžveidīgajos. Turklāt jūras veltes satur omega-3 taukskābes un vitamīnu D. 

Apelsīnu sula
Šis dzēriens parasti asociējas ar augstu C vitamīna saturu C, bet zināms, ka apelsīnu sula satur daudz kālija.
Svaigi spiesta apelsīnu sula sniegs enerģigu visai dienai.

  

Saistītie raksti

Gardas vistas gaļas grilēšanas noslēpumi
Blanšēt tomātus
Iesaka barista: kādu krūzi vislabāk izvēlēties kafijas līdzņemšanai?
Aperatīvs
Uztura mācība. Čia sēklas ir vērtīgs pārtikas produkts


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts