Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Madagaskaras vaniļas pāksts

Madagaskaras vaniļas pāksts – audzēta un sūtīta tieši no Madagaskaras. Otrā dārgākā garšviela pasaulē (aiz safrāna) galvenokārt tāpēc, ka to ir ļoti sarežģīti un darbietilpīgi izaudzēt. No stāda iestādīšanas brīža paiet aptuveni 3 gadi, līdz vaniļas orhideja ir gatava dot augļus. Katrs ziediņš kas uzzied tikai reizi gadā tiek apputeksnēts ar rokām 5-6 stundu laikā pēc uzziedēšanas. Tad ir vajadzīgi aptuveni 9 mēneši, lai izaugtu pati vaniļas pāksts. Kad vaniļas pākstis tiek novāktas, paiet vēl vismaz 2-3 mēneši līdz vaniļas pākstis fermentācijas procesa rezultātā iegūst mums zināmo, raksturīgo izskatu un smaržu.

Negatavās Vaniļas pākstis ir pilnīgi bez garšas un smaržās, savu īpatnējo saldo aromātu un krāsu, kas variē no tumšbrūnas līdz par melnai tās iegūst pēc žāvēšanas un fermentēšanas. Vaniļas pākstis satur aptuveni 3 % vanilīna, kas ir tikai 1 sastāvdaļa no 172 komponentiem, kurus satur Vaniļas pākstis. Cilvēkiem tā arī nav izdevies kopēt šo unikālo garšaugu, izņemot vanilīnu, kuru lietojot jāievēro mērenība, jo ja to pievienosiet par daudz, maigās garšas vietā ēdiens iegūs rūgtu garšu.


Madagaskaras vaniļas pāksts  ir viena no visvairāk lietotajām maigajām garšvielām. To lieto konditorejas, piena izstrādājuma un dzērienu rūpniecībā. Pievieno arī alkoholisko dzērienu ražošanā. Praktiski var pievienot jebkuram ēdienam. Ja pievienojas par daudz, tad maigās garšas vietā var iegūt pretēju garšu  - rūgtu. Vaniļas pāksti vislabāk glabāt vakuumā vai hermētiski slēgtā traukā tumšā vietā. Izlietoto vaniļas pāksti mēs iesakām ievietot cukurtraukā, kur pēc nedēļas būs gatavs vaniļas cukurs. Kad izlietojas, pieberiet atkārtoti.
Cena: 3.70 gb, garums: 20-25 cm.
 

Kur var nopirkt:




Rīga, Tērbatas iela 49/51 
67288718; 22059953; 
E-pasts: avokado@avokado.lv



  

Saistītie raksti

4 iemesli, kāpēc savu dienu sākt ar tasi silta ūdens
Rožūdens
Ko darīt, ja ēdiens ir pārsālīts
Ko darīt, ja pankūkas līp pie pannas?
Glutēns


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts