Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā. Sākumā to gatavoja no sojas, tagad sintezē mākslīgi, un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls. Izrādās, ka E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī paspilgtina tabakas aromātu.
Vēl šī brīnumviela notušē bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau zudis. Gaļas izstrādājumiem, ne tikai desām, dāsni piebērts garšas pastiprinātājs.
Sešdesmito gadu beigās pētnieki sāka izteikt aizdomas, ka garšas pastiprinātājs E621 var izraisīt alerģiju un astmu un citas kaites.
Turklāt ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem E621 izraisa atkarību, kas iedzimst nākamajā paaudzē.
Tomēr šiem apgalvojumiem ir arī pretinieki un ir neskaitāmi daudz pētījumu, kuri pierāda, ka E621 nav kaitīgs.
Izrādās, ka glutamāts arī dabīgi ir katra cilvēka organismā. Dabīgi tas veidojas no glutamīnskābes, aminoskābes, kuras veidošana ir iekodēta mūsu gēnos un kurai ir savas funkcijas organismā.
Bet sintētisko glutamātu cilvēks uzņem ar pārtikas produktiem, kas atrodas sierā, sojas mērcē, dažādos konservos, sausās zupās un daudzos citos produktos,un rezultātā, tas ir liels daudzums.
Produkti, kuriem ražošanas procesā pievieno E621
Gaļas un zivju izstrādājumi, konservi un pusfabrikāti: žāvējumi, desas, aknu pastētes, šašliks, pelmeņi, krabju nūjiņas
Konservēti dārzeņi, salātu mērces un pastas, tomātu mērces un kečupi
Marinētas sēnes
Sieri ar piedevām
Gatavie ēdieni burciņās
Sausās zupas, biezputras un buljona kubiņi ar gaļas, sēņu u.c. garšu
Sausās brokastis
Garšvielu maisījumi, marinādes
Horeca.lv