Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kā gatavot ķiploku mērci

Ķiploku mērce  ir ļoti populāra Francijas un Itālijas virtuvēs.
Ķiploku sasmalcināšanai  var izmantot blenderi vai ķiplokspiedi.

Katrai sasmalcināšanas  metodei  ir  savi piekritēji, jo atkarībā no sasmalcināšanas metodes ķiplokam veidojas atšķirīga struktūra.

Mērces sastāvdaļas ir 150 g augu eļļas; 4-5 lielas daiviņas ķiploku (ja vēlās asāku, tad var arī vairāk). 

Pagatavošana – sasmalcinātos   ķiplokus sajauc  ar eļļu, pievieno sāli un melnos piparus pēc garšas, sablenderē, un tad atstāj vēsā vietā uz 1-2 stundām. 

Šī ķiploku mērce ir kā  - bāze,  starp citu, cieši noslēgtā traukā, mērci var uzglabāt ledusskapī nedēļu, bet pirms lietošanas jāsamaisa.


Pamatojoties uz šo recepti, jūs varat mainīt garšu,  piemēram,  olīveļļas vietā izmantot  sezama eļļu. Jūs varat mainīt eļļu uz majonēzi vai krējumu. Mērcei var pievienot dažādas garšvielas, svaigus garšaugus (dilles, pētersīļi, koriandrs, baziliks) vai sasmalcinātus riekstus (zemes rieksti, mandeles, pistācijas, lazdu rieksti).

Varianti= pievienot citronu sulu, vai pievienot 2-3 ēdamkarotes tomātu pastas, vai pagatavot siera - ķiploku mērci - sarīvēt cieto sieru 100 g. 
Mērci ir piemēroti pasniegt pie  grilētas vistas vai tītara,  vārītiem  zivju un gaļas ēdieniem, pastas vai picas.

  

Saistītie raksti

Picu meistara padomi garšvielu izvēlē
Timutas piparogas
Tartars
Horeca ABC. Ēdnīca, ēdienkartes sortiments
Padomi augļu pircējam


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts