Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

10.08.2016

Turpmāk ĢMO ienākšana Latvijā tiks kontrolēta pastiprināti

Palielinoties ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) klāstam ES un pasaules tirgū, palielinās arī ĢM produktu (tostarp ES neatļauto) nonākšanas iespēja Latvijas tirgū.

Ir vajadzīga to pilnvērtīga uzraudzība un kontrole, tajā skaitā arī ĢMO noteikšanai sēklās un augu pavairošanas materiālā, tāpēc valdība šī gada sākumā, apstiprināja Nacionālās bioloģiskā drošuma sistēmas attīstības plānu 2017.–2019. gadam.

Ņemot vērā sabiedrības negatīvo nostāju, Latvija neatbalsta ĢMO izplatīšanu tirgū (pārtikas sastāvā, dzīvnieku barībā un ĢMO saturošu kultūru audzēšanā). Arī ES ģenētiski modificētu (ĢM) kultūraugu audzēšana ir ierobežota – ES atļauts audzēt tikai vienu ĢM kultūraugu – ĢM kukurūzas līniju MON810. 

Pašlaik jau 19 ES dalībvalstis, arī Latvija, ir pieprasījušas tās izslēgt no to astoņu ĢM kukurūzas šķirņu audzēšanas ģeogrāfiskajiem apgabaliem, kuru audzēšana ir atļauta ES vai kuru atļauja tās audzēt vēl tiek izskatīta. Joprojām Latvijā nedrīkst audzēt nevienu ĢM kultūru.

Patlaban ES teritorijā pārdošanā pieejams tikai nedaudz ĢM pārtikas un dzīvnieku barības. Patlaban ES pārtikā un barībā atļauts izmantot 58 ĢMO līnijas, kas ietver kukurūzu, kokvilnu, sojas pupas, eļļas rapšus un cukurbietes, un pēdējos gados ES ievestās ĢM pārtikas un barības daudzums nav nozīmīgi mainījies.

Kaut arī ĢM kultūraugu audzēšanas un ĢMO saturošas pārtikas un barības jautājums Latvijas teritorijā nav aktuāls, mūsu valsts - atbilstoši pašreizējai situācijai - vēlas pilnveidot ĢMO uzraudzību, tādējādi novēršot arī iespējamo apdraudējumu. Tāpēc valdība lēma pieņemt Nacionālās bioloģiskā drošuma sistēmas attīstības plānu 2017.–2019. gadam.




Ģenētiski modificēta pārtika - cik bīstama:
http://www.horeca.lv/raksti/genetiski-modificeta-partika-cik-bistama
 

  

Vēl ziņas

60% iedzīvotāju atzīst – Covid-19 būtiski mainījis iepirkšanās paradumus
Richberry – bērna pārtikas alerģija mudināja radīt jaunu produktu
Vīna gatavošana Kvevros – tradīcija izkopta jau 8000 gadus
Uz Ziemassvētkiem laiž klajā īpašu Rīgas Melno Balzamu ar šokolādes un piparmētru garšu
Eksperti: Latvijā būtu jāveicina bioloģiskās pārtikas ražošana un patēriņš


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts