Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

26.07.2016

Saldējums nav piena produkts, bet gan deserts


ES produkts ar nosaukumu „saldējums” vispārīgā nozīmē nav definēts kā piena produkts. ES un arī pasaules izpratnē ar nosaukumu „saldējums” apzīmē uzputotu un  sasaldētu desertu, kas ražots no ļoti dažādām daudzveidīgām izejvielām, ne tikai no piena vai krējuma.
 
Tātad saldējums ir uzputots un saldēts pārtikas produkts, ko pamatā gatavo no piena, saldā krējuma, kā arī augļu un ogu sulas vai biezeņa. 

Saldējumam var pievienot dažādas garšvielas, svaigus vai žāvētus augļus, riekstus, rozīnes, olas, kafiju, kakao, šokolādi, halvu, iesalu, vanilīnu, kanēli, citronskābi u.c. Lai saldējumam būtu viendabīga konsistence un ražošanas laikā neveidotos lieli ledus kristāli, tiem pievieno stabilizatorus.
 
Saldējumu var iedalīt vairākās grupās atkarībā no tā, kā tas ir ražots, piemēram:
 
1) piena vai krējuma saldējums – no piena vai krējuma; 
2) jogurta saldējums – no jogurta; 
3) olu krēma saldējums – no piena, kam pievienots daudz olas dzeltenuma;
4) sorbets – no sasaldētas uzputotas augļu sulas vai ar ūdeni atšķaidīta augļu biezeņa; 
5) šerbets – no augļu sulas, pievienojot piena taukus un piena pulveri, kas nesatur taukus;
6) gelato – tradicionāls itāļu saldējums no piena, krējuma un cukura, kam pievienoti augļi, rieksti vai citas sastāvdaļas, kā arī dažādi garšas aromāti; 
7) parfē – sasaldēts putukrējums, kam garšu piešķir augļi, vaniļa, šokolāde, rieksti un dažādas citas sastāvdaļas.
 
ES nav izstrādāti normatīvie akti, kas reglamentē saldējuma ražošanu un prasības šim produktam, kā arī prasības konkrētiem saldējuma nosaukumiem. Tomēr ES ir noteiktas saldējumā atļautās pārtikas piedevas un konservanti, kā arī devas, cik tos drīkst izmantot.
 
Eiropas Saldējuma asociācija (Euroglaces) ir izstrādājusi kodeksu „Code for edible ices”. Tajā atsevišķi ir izdalīts „piena un piena produktu saldējums”, kura sastāvā drīkst būt tikai piena tauki un/vai piena olbaltumvielas. Pārējiem saldējuma veidiem augu taukus pievienot ir atļauts.
 
Ir izstrādāts arī IDF (International Dairy Federation) standarts saldējumam no piena un piena produktiem, kas ir ņemts par pamatu Latvijas standartam „Piena un krējuma saldējums”. Tomēr ne iepriekš minētā kodeksa, ne standarta prasības nav obligāti piemērojamas. 

Tāpēc Latvija ir izstrādājusi nacionālos MK noteikumus, lai saldējumu klāstā izceltu piena un krējuma saldējumu, kas tiek gatavots tikai no piena vai krējuma, līdz ar to aizsargājot šos tirdzniecības nosaukumus (šīs prasības ir noteiktas MK 01.02.2011. noteikumos Nr.97 „Noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem”).
 
Tas nozīmē, ka, ja Latvijā ražota saldējuma marķējumā ir nosaukums „Piena saldējums” vai „Krējuma saldējums”, tad tam ražošanas procesā nav pievienotas sastāvdaļas, kas daļēji vai pilnībā aizvieto kādu no piena sastāvdaļām, piemēram, piena tauki aizvietoti ar augu taukiem vai eļļu, turpretī citos saldējuma veidos var būt arī augu tauki.
 
Mūsdienās liela daļa saldējumu ražotāju ražošanas procesā atsakās no augu taukiem, izmantojot tikai pienu, saldo krējumu vai sviestu. Krējuma saldējumam, piemēram, pievieno arī rupjmaizi un dzērvenes, plūmes, karameļu garšas saldējumam – karameles pildījumu. 

Ir iespējams nobaudīt arī biezpiena saldējumu šokolādes glazūrā, kas ir viens no sarežģītākajiem saldējumā pārvēršamajiem produktiem un kura sastāvā puse ir biezpiens.
 
Tomēr saldējums, kura sastāvā nav augu tauki, piemēram, var būt pildīts vafelē, ražots dažādās glazūrās, kā arī tam var būt pievienoti šokolādes gabaliņi. Šīs sastāvdaļas var saturēt augu taukus, kas atsevišķi ir norādīts marķējumā vafeles vai glazūras sastāvā. 

Tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību iepakojuma marķējumam un iepazīties ar saldējuma kopējo sastāvu.
 
Saldējumam, tāpat kā citiem produktiem, marķējumā sastāvdaļu sarakstā jānorāda visas pārtikas preces sastāvdaļas dilstošā masas secībā. Tātad – tas, kā ir visvairāk, ir sarakstā pirmais, bet, ja saldējumam ražošanas procesā tiek pievienoti augu tauki, tad marķējumā tas ir obligāti jānorāda.
 
Tas nozīmē – ja gribat iegūt patiesu informāciju par saldējuma sastāvu, ir jāskatās marķējumā sniegtā informācija, tomēr der atcerēties, ka saldējums ir tikai našķis.

Saldējuma tendences 2016. gadā


Avots: ZM

Horeca

  

Vēl ziņas

Pētnieki apgalvo, ka pastāv četri vīna baudītāju tipi
Kultūras zīme Latviskais mantojums iezīmē ceļu uz UNESCO
Gaismas festivāls Staro Rīga no 17.-20. novembrim
No 7.- 9. februārim Berīnē notiks starptautiskā augļu un dārzeņu loģistikas izstāde
Food Union paplašina zīmola Kārums sortimentu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts