Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

07.07.2016

Uztura mācība. Avokado - gardais auglis

Dabā sastopamas vairāk nekā 400 avokado šķirņu, bet kultivētas ir ap 20 šķirnes. Latvijas veikalos visbiežāk var nopirkt mazus vai vidēja lieluma Haas šķirnes avokado. Augļi ir ar krēmveida mīkstumu un zaļi-melnu mizu.

Kā izvēlēties gatavu avokado
Daudzi pircēji mēģina noteikt avokado gatavību viegli uzspiežot uz augļiem, bet tas nav labākais veids, kā pārbaudīt gatavību, jo tas rada auglim "zilumu" un paātrina tā bojāšanos. 

Labāks veids kā noteikt avokādo gatavību ir, to apskatot- ja noraujot kātiņu / "astīti" no avokado zem tā ir zaļš laukums, tad auglis ir gatavs, ja brūns- tad avokado ir vecs, bet ja astīte negrib atdalīties- tad auglim vēl jāgatavojas.


Kā nogatavināt cieto avokado dažu minūšu laikā 
Ja avokado vēl nav gatavs, bet jums to ir nepieciešams lietot tūlīt, tad iesakām ātro veidu, kā nogatavināt avokado.

Viens no veidiem kā padarīt avokādo mīkstu ir sagriezt to daiviņās, apslacīt ar citrona sula, mazliet uzkaisīt sāli un 10 minūtes cept  150 ° cepeškrāsnī līdz tas kļūst mīkstāks. Pēc tam avokado var pievienot salātiem, gatavot sviestmaizes utt.

Kā nogatavināt avokado vienas nakts laikā
Ja avokado ir nepieciešama rīt, bet tas ir pārāk ciets, tad ielieciet to papīra maisiņā kopā ar ābolu, banānu vai bumbieru un aizveriet maisiņu cieši. 
Šie augļi izdala etilēnu - gāzi, kas paātrina nogatavošanās.
Der zināt, ka negatavu augli nevajag sagriezts, jo tad tā nogatavošanās process tiek apturēts.

Sagriezts avokado ar laiku kļūs tumšāks un gaisa iedarbībā zaudēs krāsu. Lai aizkavētu šo efektu, jāapslaki avokado virsmu ar citrona sulu.

Avokado - veselīgam uzturam
Avokado augļi ir ļoti sātīgi – tie satur līdz 30% vērtīgas augu eļļas, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu – kāliju, kalciju, fosforu, magniju, maz cukura – tikai līdz 1,6%. Vienā auglī ir apmēram 275 kalorija. Kaut arī avokado augļos ir augsts taukvielu saturs 70-90 procenti, jāņemt vērā , ka no tiem 60 procenti veido "nepiesātinātās" jeb "labās" taukvielas un avokado tāpat kā jebkurš cits augu izcelsmes pārtikas produkts, nesatur holesterīnu! 

Šāda tipa taukvielas var palīdzēt samazināt nevēlamā holesterīna līmeni un tāpēc nāk par labu veselībai. Avokado augļos kālija ir pat par 60 procentiem vairāk nekā banānos. 
Avokado satur arī veselīgās fitovielas, kam piemīt arī profilaktiskas īpašības, kas īpaši aizsargā pret vēzi un sirds slimībām.

Avokado auglī ir daudz veselībai svarīgā antioksidanta glutationa, kas organismā cīnās pret nevēlamajiem "brīvajiem radikāļiem".
īpaši pilnvērtīgā sastāva dēļ, avokado ir uzturā ieteicams auglis.


Horeca

  

Saistītie raksti

Viesistaba kazarmās semināri aprīlī
Kartupeļu akadēmija - porciju kontrole
Uztura speciāliste: gaļa ir efektīvāks dzelzs avots nekā augu valsts produkti
Mišelina restorānu eksperts „piešķir” zvaigzni restorānam Rīgā
Šampanieši ir klāt!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts