Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

16.11.2018

Svētku kūka Latvijas dzimšanas dienā


Zinām, ka kūka piešķir svētkiem īpašu noskaņu, tāpēc gatavojoties svētku svinēšanai, īpašauzmanība jāvelta tam, lai atrastu pašiem un ikvienam viesim tīkamu kūku.Dažreiz pat neko vairāk nevajag, tikai gabaliņu gardas kūkas, lai tās baudīšanu varētu saukt par svētkiem.Viens no priekšnoteikumiem, lai svētki būtu izdevušies, ir tos pavadīt labā kompānijā. Kā arī ne mazāk svarīga ir kūkas izvēle svētkos. Kā izvēlēties kūku svētku galdam?

Mūsdienās kūku iegāde nav sarežģīta, izvēle veikalos un konditorejās ir iespaidīga, atliek tikai izvēlēties no to plašā repertuāra. Ja rodasvēlme pēc kaut kā īpašāka – kā tikpat lielisku variantu var apsvērt iespēju to gatavot mājās. Izpratne par to, kas ir garda kūka var atšķirties un nenoliedzami tas ir gaumes jautājums. Izvēloties piemērotu kūku svētku galdam, dažas nianses, kuras jāņem vērā ir kopīgas lielai to cienītāju daļai - neatkarīgi no tā, kāda veida kūkas cienītājs ir tās baudītājs.

 Jāskatās, lai kūkas izskats būtu ne tikai estētiski pievilcīgs un acīm tīkams, bet arī tīri praktiski kūku būtu ērti sagriezt un pasniegt viesiem. Ja kūka ir paredzēta transportēšanai, jāizvēlas tam paredzēts iepakojums;

 Lai gan pirmais, ko izvēloties kūku uzreiz pamanām, ir tās vizuālais izskats - jāpievērš uzmanība arī to sastāvam. Pirms kūkas iegādes svarīgi ir iepazīties ar norādīto informāciju uz iepakojuma, lai spētu noteikt vai visas sastāvdaļas atbilst vēlamajām; 

 Ar augļiem un ogām rotāta kūkas virskārta šķiet veselīgāka kūkas izvēle, taču tas var radīt mānīgu iespaidu, iespējams, tie ir izmantoti tikai dekorēšanai, ne pildījumam. 


Kūku cepšana mājas apstākļos var pārvērsties par priecīgu notikumu visiem iesaistītajiem, mājās gatavota, kūka sniedz īpašu gandarījum un svētku sajūtu. Iedomājoties par svētku kūku, nereti tā saistās ar lielu kaloriju daudzumu. Lietojot konditorejas izstrādājumus būtu jāsargās no trans-taukskābēm, kas ir īpaši nelabvēlīgās organisma sirds asinsvadu sistēmai.

Tā kā daudzu kūku pagatavošanas pamatā ir margarīns, jāatzīmē, ka tā ražošanas tehnoloģija ir mainījusies un ražotāji ir veikuši tā pārformēšanu un uzlabošanu. 

Ražotāji pievērš pastiprinātu uzmanību trans-taukskābēm un to ierobežošanai, tādējādi sniedzot visaugstāko kvalitāti.

To izgatavo no kvalitatīvām augu eļļām un apstrādā, lai tās saglabātu visas eļļai raksturīgās labās īpašības un uzturvērtību.

Tā kā lielākā daļa margarīnu, kuri pieejami Eiropas tirgū, praktiski nesatur trans taukus un to ražošana ir attīstījusies, to ir ieteicams izmantot kūku pagatavošanai.

Šajos svētkos piedāvājam viegli pagatavojamu un garšas kārpiņām tīkamu kūkas recepti, kura graciozi pagodinās skaisti klāto svētku galdu!

Kūkas recepte:

Biskvītam:
80g EveSol - margarīna 
100g cukura
200g miltu
4 tējk. (bez kaudzes) cepamā pulvera
2 vārītas vai tvaicētas bietes
50ml citronu sulas (~1 citrons)
vaniļa vai citrona miziņa
sarkanā pārtikas krāsviela (ja vēlas tiešām sarkanu biskvītu, dozēšanu skatīt uz krāsas etiķetes)

Krēmam: 
200g EveSol - margarīna 
200g iebiezinātā piena ar cukuru (vai krēmsiera, kam pēc garšas pievieno pūdercukuru)
vaniļa

Aveņu ievārījums (~100g)

Pagatavošana: 
Mīkstu margarīnu ar karotes palīdzību saberž kopā ar cukuru. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, pievieno margarīna masai un vēlreiz visu saberž kopā - līdz izveidojas vienmērīgas drupatas, līdzīgas rīvmaizei. Jo drupatas būs vienmērīgākas, jo labāks būs biskvīts. Bietes samaļ blenderī kopā ar citronu sulu, krāsvielu, garšvielu. Nomēra 300ml no šīs masas.

Krāsni uzkarsē līdz 180C, veidni izklāj ar cepam papīru. Samaisa biskvīta drupatas ar biešu masu, nekuļ, bet maisa, līdz viss viendabīgi sajaucies. Nekavējoties liek veidnē un cep ~25-35 min., līdz iedurot ar koka irbulīti biskvīta vidū, irbulītis neaplīp ar mīklas piciņām. 

Izņem biskvītu no krāsns, ļauj 10 minūtes pastāvēt veidnē, tad izņem no veidnes, uzmanīgi noloba cepam papīru. Atstāj biskvītu pilnībā atdzist (4-6 stundas). 

Pēc vēlēšanās - aveņu ievārījumu izberž caur sietu, lai atdalītu sēkliņas.

Krēmam paredzēto margarīnu saputo, līdz tas kļūst gaisīgs un gandrīz balts (aptuveni 15 min.), tad pakāpeniski pa karotei liek klāt iebiezināto pienu un turpina putot, līdz viss iebiezinātais piens ieputots. Pieliek garšvielas.

Biskvītu sagriež gareniski uz pusēm. Katru pusi apziež ar aveņu ievārījumu un krēmu, saliek vienu virs otra; ar krēmu apziež ar kūkas sānus. Dekorē pēc ieskatiem. Kūka visgaršīgākā irnākamajā dienā, kad ir labi iestāvējusies! 

  

Saistītie raksti

PAMATKURSS VĪNA KULTŪRĀ
Šefpavārs Gints Aizupietis 18.novembrī iesaka izvēlēties mazāk ierastus Latvijas produktus
Barojot govis ar šokolādi veido izcilu Vagjū (Wagyu) liellopu gaļu
Latvijas Pavāru Klubs sadarbībā ar Farm Frites aicina uz semināru
Kaspara Jansona TOP 3 tendences šajos Ziemassvētkos


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts