Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

21.06.2017

Lai Līgo svētku maltīte būtu droša

Lai Līgo svētku maltīte nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, iepērcies tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērs uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši – derīguma termiņam, mājās pārtikas produktus uzglabā atbilstošā temperatūrā!
 
Iepērcies droši
 
1. Iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;
 
2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
 
3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
 
4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai tik, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
 
5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;
 
6. Pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;
 
7. Ja iespējams, pasmaržo produktu, lai pārliecinātos, vai tam nepiemīt neraksturīga smarža;
 
8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.
 
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
 
Uzglabā droši
 
9. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
 
10. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī, bet, dodoties ilgstošākos pārbraucienos vai piknikā, parūpējies par produktu uzglabāšanu drošā temperatūrā, izmantojot aukstuma somas vai citu aprīkojumu;
 
11. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi, piemēram, sieru vai desu neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
 
12. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
 
Gatavo un ēd droši
 
13. Pirms uzsākt ēdienu gatavošanu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem u.c.;
 
14. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;
 
15. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
 
16. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
 
17. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to ne zemāk kā +60°C temperatūrā un ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;
 
18. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāuzsilda vismaz  līdz +75°C temperatūrai;
 
19. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolu, siļķi kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.
 
PVD

  

Saistītie raksti

Medījumu gaļa ir veselīgs gardums, izmēģini stirnas cepeti
Live Rīga Dziesmusvētku restorāns
Masļeņica un slāvu tirgus Kalnciema kvartālā
Zivis veselībai un ilgam mūžam
Pasaulslavenais šefpavārs Darils Bigs pārsteigs gardēžus Latvijā


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts