Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

09.08.2017

Jūrmalā būs vairākas meistarklases “Ēdam labi”

Šogad Jūrmalas garšu festivāla “AlFresco” apmeklētājiem būs iespēja baudīt neparastu ārzemju talantu sniegumu - garšas teātri, dārzeņu operu, kā arī gatavošanas iemaņas izaicinošu meistarklasi kopā ar šefpavāru no Izraēlas Ošeru Eidelmanu, stāsta tā organizatore Siranuša Giričeva. 

Festivālā katrs varēs izaicināt savu iztēli, uz brīdi nolikt malā telefonu un atcerēties laikus, kad šķita itin viss ir dzīvs - lelles un alvas zaldātiņi, skapis un pat ābols uz galda. 

Playtronica - vai esi redzējis dziedošu boršču?
Muzikālo jauniešu apvienība “Playtronica” no Ukrainas gluži kā tilts savieno izklaidi, izglītību un mākslu ar interaktīvu muzikālo pieredzi. Uzstājušies Parīzē, Maskavā, Sanktpēterburgā, Berlīnē un citās pilsētās, pārsteidzot klausītājus ar vēl nedzirdētiem priekšmetu un dārzeņu skaņdarbiem.  

Performancē ar tehnoloģijām katrai lietai tiek piešķirta dvēsele un skaņa - augļiem un dārzeņiem, mēbelēm un pat rotaļlietām. Jebkas, kas vada strāvu, var kļūt par mūzikas instrumentu, pat cilvēks!

“Priekšnesumi aizraus ikvienu apmeklētāju - gan lielie, gan mazie skatītāji tiks aizvesti brīnumainā ceļojumā, kad šķitīs - viss ir iespējams! No 11.līdz 14.augustam “Čaika Family beach club”, Mellužos jaunieši no “Playtronica’’ parādīs, kā radoši izteikties, veidojot skaņas un ritmus no augļiem, dārzeņiem un citiem materiāliem, kas gadās pa rokai. Būs jautri, it īpaši, ja pasākumu apmeklēsiet kopā ar bērniem,” sola Giričeva.

Teātris, kas ēdienā iemieso emocijas
Jau izsenis zināms, ka ēdienu baudīt labā kompānijā ir ne tikai emocionāli patīkams piedzīvojums, bet arī garšas kārpiņas kļūst jutīgākas un ēdiena garšu var izbaudīt vēl spilgtāk. Garšas teātra radošās laboratorijas dalībnieki ir atklājuši, ka ēdiens var būt arī kā izteiksmes līdzeklis, savā ziņā tam simboliski var būt sava loma kā aktierim teātrī. Piemēram, paprika ir mazliet līdzīga sirdij, milti - sniegam, bet mīklai izrādē mēdz būt pat galvenā loma, tā var “tēlot” pat mīlestību - maigu, plūstošu un veidojamu. 

Garšu teātra aizsācējs Jurijs Makejevs (Maskava) vēlējās apvienot savas divas profesijas - kulināriju un teātra mākslu. Viņš atklāj, ka, piemēram, dzīvošanu līdzi mīlnieku ķīviņam vislabāk ir pastiprināt ar citronu. Tā aromāts un skatītājiem zināmā skābā garša precīzi attēlo izjūtas, kas norisinās uz skatuves.

Izrādes laikā skatītāji tiek ierauti aizraujošā stāstā, novēro ēdiena gatavošanu, sajūt smaržas, kas pastiprina performances radītās emocijas. Organizatori iesaka izsalkušiem labāk nenākt - performances laikā skatītāji netiek cienāti. “Pēc izrādes gan būs iespēja nobaudīt aktieru pagatavoto izrādes laikā un izrunāt redzēto. Izrāde notiek 12. augustā  “Čaika Family beach club”, Mellužos,” stāsta organizatore.

Ošers Eidelmans aicinās domāt ārpus gatavošanas rāmjiem
Viņa prasmes apvienojušās reti sastopamā kombinācijā – kvalificēts šefpavārs, klīniskais uzturzinātņu speciālists un pārtikas tehnologs. Ošera kaislība ir veselīgs, sezonai atbilstošs ēdiens – bagātīgas garšas, dažādas tekstūras un krāsas, ko papildina daudz garšvielu un zaļumu. Pavāra ēst gatavošanas stilu var raksturot kā eklektisku. To iedvesmojušas Vidējo austrumu, eiropiešu un Āzijas virtuve, kas pielāgotas veselīgas ēšanas principiem. 

Aizrāvies ar ēst gatavošanu jau no bērnības, pētot citu pavāru grāmatas un radot savas receptes. To, ka viņš savu dzīvi vēlas saistīt ar kulinārijas mākslu, Eidelmans sapratis jau pusaudža gados. Par šefpavāru viņš kļuva Austrālijā. Savukārt, tagad pats pasniedz Izraēlas divās labākajās kulinārijas skolās, kā arī SWISSAM kulinārās mākslas akadēmijā Sanktpēterburgā.

Izraēlā Eidelmans vada savu gatavošanas raidījumu, kurā piedāvā skatītājiem dažādas sarežģītības pakāpes receptes, viena no tām ir domāšana “ārpus kastes”. Tā, piemēram, piena džemu šefpavārs pagatavo, pienā ieliekot mums tik labi zināmās stikla lodītes. Kāpēc? Jo tās nemitīgi kustas un neļauj pienam pieķerties pie katla dibena.

Latvijā talantīgais šefpavārs ne tikai uzņems viesus restorānā “Orizzonte”, bet arī 12. un 13. augustā “Madam Brioš” gatavošanas studijā, Jūrmalā vadīs vairākas meistarklases “Ēdam labi”. Šefpavārs atklāj, ka uz šo pasākumu gan dalībniekiem jānāk izsalkušiem, jo būs iespēja ne tikai uzzināt veselīgas ēšanas pamatnosacījumus un dažādas gatavošanas viltības, bet arī nogaršot Izraēlas virtuves gardumus.


Madara Miezīte

  

Saistītie raksti

Īstais brīdis veselīgām maltītēm- smūtijs, siltie kvinojas salāti, zaļais kokteilis (receptes)
Horeca ABC – Uzskaites un vadības sistēmas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.
CompuCash: risinājums efektīvākam darbam un labākiem rezultātiem HORECA nozares uzņēmumiem
No 7.05.18.- 13.05. 18.notiks Rīgas restorānu nedēļa
Pisko


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts