Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

14.06.2018

Ēd, smērē un priecājies!


Šis stāsts ir par kokosriekstu eļļu*, kas ir ne tikai ļoti garda, aromātiska un vērtīga pārtikas eļļa, bet arī veselīgs un brīnumaini iedarbīgs skaistumkopšanas līdzeklis. 

Ēd kokosriekstu eļļu, jo:
Kokosriekstu eļļai piemīt vairākas organismam labvēlīgas īpašības, kas pirmkārt ir saistītas ar kokosriekstu eļļas sastāvā esošo ļoti vērtīgo taukskābi – laurskābi. Šī unikālā taukskābe veido līdz pat 47% no kokosriekstu eļļas sastāva. 

Laurskābei piemīt antimikroba iedarbība: organisms izmanto šo taukskābi, lai cīnītos pret patogēnajiem vīrusiem, baktērijām un sēnīti. Laurskābe ir atrodama arī mātes pienā, un tā piešķir tam daļu antimikrobo īpašību, kas palīdz stiprināt mazuļa imunitāti, kamēr tas ēd mātes pienu. 

Savu veselīgo īpašību dēļ kokosriekstu eļļu izmanto arī mākslīgo piena maisījumu ražošanā, lai tiem piešķirtu imunitāti stiprinošās  īpašības.

Kokosriekstu eļļa ir  „liesāka” par citām eļļām, jo tās sastāvā esošās specifiskās taukskābes (īso un vidēji garo ķēžu taukskābes) sniedz organismam mazāk kaloriju, nekā garo ķēžu taukskābes, kas atrodamas šķidrajās eļļās un dzīvnieku izcelsmes taukos.  

Šī eļļa ir ar aptuveni  3% zemāku kaloritāti nekā citi tauki, turklāt kokosriekstu eļļas sastāvā esošās īso un vidēji garo ķēžu taukskābes neuzkrājas organisma tauku šūnās, bet gan viegli pārvēršas enerģijā.  Tādejādi šī eļļa ir lielisks papildinājums veselīgai un enerģiju sniedzošai  diētai.  Šo specifisko īpašību dēļ kokosriekstu eļļa ir ieteicama arī atlētiem un sportistiem, kam sevišķi nepieciešama enerģija koncentrētā formā.

Papildus savām veselīgajām īpašībām, šī aromātiskā un gardā tropu eļļa ir arī sevišķi piemērota cepšanai: termiskās apstrādes laikā tajā neveidojas kancerogēnas vielas, jo piesātinātās taukskābes ir ļoti noturīgas pret karstumu un oksidāciju. Kokosriekstu eļļai piemīt  lieliskas garšas īpašības – tā tradicionāli tiek izmantota Dienvidāzijas virtuvē, bet to var veiksmīgi iekļaut arī latviskajā virtuvē, cepot pankūkas, plāceņus, gatavojot dažādus desertus, saldējumu vai konditorejas izstrādājumus, grilējot gaļu, dārzeņus, vai aizdarot graudu putras un smērējot uz maizes...  Ļaujiet vaļu fantāzijai, un Jūs priecēs maigais, ekzotiskais kokosriekstu aromāts, patīkama garša un veselīga maltīte! 

Smērē kokosriekstu eļļu, jo:
Vasaras periodā kokosriekstu eļļu var lietot kā iedegumu veicinošu eļļu un kā atjaunojošu un dziedējošu ādas kopšanas līdzekli pēc saules peldēm un saules apdegumu gadījumā. Kokosriekstu eļļai  NEPIEMĪT  UV starus aizturošs efekts (!), bet tā rūpēsies par ādas mitruma līmeņa saglabāšanu un palīdzēs ādas atjaunošanās procesos apdegumu gadījumā. 

Kokosriekstu eļļa ir arī lielisks ikdienas ādas kopšanas līdzeklis. Tā rūpēsies gan par sausu, gan arī taukainu ādu, pasargājot to no ārējās vides un nelabvēlīgo mikroorganismu ietekmes.

Šī eļļa ir sevišķi piemērota arī sausu un lūstošu matu vitalitātes atjaunošanai un matu struktūras stiprināšanai. Eļļa jāuzklāj  gan uz matiem, gan matu saknēm, ļaujot tai veikt savu atjaunojošo darbību. Šo aromātisko matu masku ieteicams uzklāt pirms matu mazgāšanas un turēt matos 30 minūtes, bet var atstāt uz nakti, ja vēlas iegūt izteiktāku efektu. 

Pēc tam mati jāizmazgā ar atbilstošu matu kopšanas šampūnu. Šādu procedūru ieteicams atkārtot vienu reizi nedēļā. Eļļa mīkstina un baro mata struktūru, veicinot matu elastības un spīduma atjaunošanos. Uz galvas ādu tā iedarbojas ar savām antibakteriālajām īpašībām, dziedējot un barojot to, un palīdzot mazināt blaugznu veidošanos.

Pēc tam, kad kokosriekstu eļļa ir ēsta un smērēta, priecājies par gūto rezultātu! 

Novēlam  saulainu vasaru!
Jūsu  EĻĻAS KOKS



N.B. Kokosriekstu eļļai ir cieta struktūra, bet pie +24 grādu temperatūras tā kļūst šķidra un caurspīdīga. Ja ņemsiet  to līdzi saulē, atcerieties, ka traukam jābūt hermētiski noslēgtam.
* Visa augstāk minētā informācija attiecas tikai uz kokosriekstu eļļu, kas iegūta ar aukstās spiešanas metodi un nav ne rafinēta, ne dezodorēta, vai kā citādi apstrādāta.







  

Saistītie raksti

Tipiskais ziemeļu augs – bērzs
El Bulli – pasaulslavens restorāns ar neredzētiem ēdieniem
Farm Frites un Haralds Saušs aicina apmeklēt meistarklases izstādē Rīga Food - Jaunākie produkti Jūsu ēdienkartē
Jaunums – ekoloģiski trauki līdzņemšanai no kvalitatīva kraft papīra!
Kurām pannām pavisam jābūt tavā virtuvē, ja vēlies būt pavarda pavēlnieks?


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts