Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

28.12.2015

Daži fakti par šampanieti

Šampanieti ir pieņemts uzskatīt par neaizstājamu svētku atribūtu. Jaunais gads, kāzas, Svētā Valentīna diena – kas gan tie ir par svētkiem bez šampanieša?! Tomēr zem skaļā nosaukuma slēpjas pavisam cits dzēriens – dzirkstošs vīns.

Īstais šampanietis ir dzimis XVII gadsimta beigās Francijas Šampaņas provincē. Šampanietis ir attiecināms pie dzirkstošo vīnu grupas, tomēr šampanieša vārdu drīkst nest vien tas vīns, kas ir ražots Šampaņā. 

To nosaka regula nr. 1493/1999 par vīna tirgus kopējo organizāciju, kurā ir noteikts, ka "tiesības izmantot ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un citus tradicionālus terminus ir ļoti vērtīgas: noteikumiem tādēļ būtu jāreglamentē šīs tiesības un jāparedz šādu terminu aizsardzība; lai veicinātu godīgu konkurenci un lai nemaldinātu patērētājus".

Tiesa gan, šajā ziņā ir viens izņēmums - mūsu pašu "Rīgas šampanietis", kas ir izcīnījis tiesības lietot šo vārdu lokālajā tirgū. Eiropas Komisijas brīdinājuma vēstulē pauda prasību mainīt "Rīgas šampanieša" nosaukumu, taču "Latvijas balzama" nolīgtais juristu birojs sagatavoja pretargumentus, kas balstījās uz apgalvojumu, ka tas "visā savā vēsturiskajā pastāvēšanas laikā un vēsturiskajā tirgū – Latvijā nekad patērētāju apziņā nav ticis asociēts ar Francijā, Šampaņā ražotu dzērienu Champagne un ir lokālas izcelsmes produkts izmantots lietošanai lokālā tirgū". Papildus tam 2010. gadā "Latvijas balzama" nolīgtā sabiedrisko pētījumu kompānija veica 1000 Latvijas iedzīvotāju aptauju "Kāda ir šampanieša uztvere Latvijā", kas apstiprināja to, ka vārds "šampanietis" Latvijā ir sugas vārds, ar kuru apzīmē jebkuru dzirkstošu vīnu. Šo un citu argumentu ietekmē Eiropas Komisija atļāva lietot zīmolu "Rīgas šampanietis" tikai Latvijas tirgū un tikai "Latvijas balzamā" ražotiem dzērieniem. Visos pārējos pasaules tirgos šis produkts pazīstams kā "Riga Sparkling Wine".

Var ilgi strīdēties, tomēr tā arī nenonākt līdz secinājumam, kurš dzēriens ir labāks – katram no tiem ir dažādas nianses un izejvielu radītas īpatnības, kā arī izturētības un ražošanas.

Spiediens šampanieša pudelē ir apmēram 630 kilopaskālu, kas ir apmēram trīs reizes vairāk nekā automobiļa riepā.
 Vistālākais reģistrētais šampanieša pudeles korķa lidojums ir 54,2 metri.

PK

  

Saistītie raksti

Trīs burgeru receptes gardai un sātīgai maltītei
Kā ēst un dzīvot ekoloģiskāk?
Pasaulē ietekmīgākā šefpavāra Hestona Blūmentāla neparastākās receptes
Gemoss grantu konkurss veselīgu, oriģinālu produktu ideju autoriem
Ziemassvētku dzērieni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts