Gaļas bumbiņas un kartupeļu biezenis vai rīsi un gaļas bumbiņas – šīs pazīstamās kombinācijas ir jau pārbaudītas vērtības, kas garšo kā mazajiem, tā arī lielajiem.
Taču, pievienojot jaunas piedevas un interesantas garšvielas, ikdienas ēdienkarti ir iespējams bez lielām pūlēm pārvērst par ko īpašu. Gaļas zīmola “Rakvere” eksperti piedāvā izmēģināt divas vienkāršas receptes jaunā izpildījumā.
Gaļas bumbiņas ar puķkāpostu un kartupeļu biezeni
Sastāvdaļas (četrām porcijām):
• 320 g gaļas bumbiņu ar brokoļiem un zirņiem*;
• 350 g nomizotu kartupeļu;
• 350 g sagrieztu puķkāpostu;
• 50 ml saldā krējuma;
• 50 g sviesta;
• citrona sula;
• kapātas dilles;
• sāls, pipari.
Gatavošana
Ieliec kartupeļus vārošā ūdenī, kam pievienota sāls, un vāri aptuveni 20 minūtes, līdz tie ir mīksti. Atsevišķi aptuveni 10 minūtes vāri puķkāpostus, līdz arī tie ir mīksti. Uzkarsē katliņā līdz vārīšanās temperatūrai krējumu un pusi sviesta. Saspaidi kartupeļus putrā. Sablenderē puķkāpostus. Pievieno puķkāpostus kartupeļiem un pielej krējuma maisījumu. Pievieno nedaudz citrona sulas un sāli pēc garšas. Lai rezultāts būtu gaisīgāks, biezeni var viegli saputot ar mikseri.
Uz pannas apbrūnini gaļas bumbiņas. Izkausē atlikušo sviestu un samaisi to ar kapātām dillēm un nedaudz citrona
sulas. Sadali puķkāpostu-kartupeļu biezeni uz šķīvjiem, uzlej nedaudz kausētā sviesta un pievieno gaļas bumbiņas. Apkaisi ar vēl nedaudz kapātu diļļu un cel galdā!
Dārzeņu gaļas bumbiņas ar teriyaki mērci
Sastāvdaļas (četrām porcijām):
• 320 g gaļas bumbiņu ar brokoļiem un zirņiem*;
• 2 ēd.k. eļļas;
• liela sauja sagrieztu brokoļu;
• 100 g saldētu zirņu (atkausētā veidā);
• 8 šampinjoni, sagriezti šķēlītēs;
• 4 sīpolloki;
• 2 cm liels ingvera gabaliņš, nomizots un sakapāts;
• 1 ķiploka daiviņa;
• 100 ml teriyaki mērces;
• nedaudz citrona vai laima sulas;
• 200 g gargraudu rīsu.
Gatavošana
Pievieno rīsiem 400 ml verdoša ūdens, nedaudz eļļas un sāls. Uzliec katlam vāku un vāri apmēram 10 minūtes zemā temperatūrā. Pēc tam nogriez uguni un ļauj vēl 10 minūtes pastāvēt. Ieliec brokoļus verdošā ūdenī un ļauj pāris minūtes pavārīties. Pēc tam brokoļus nokās sietiņā un pārlej ar aukstu ūdeni, lai zaļā krāsa kļūtu spilgtāka.
Uz pannas apbrūnini gaļas bumbiņas 1 ēdamkarotē eļļas un noliec malā. Sasildi uz pannas otru ēdamkaroti eļļas un apcep tajā ķiplokus, ingveru, sēnes un kapāto sīpolloku apakšējo (gaišo) daļu. Pēc pāris minūtēm pievieno brokoļus, gaļas bumbiņas, terijaki mērci un nedaudz citrona sulas. Karsē vēl pāris minūtes, pievieno zirņus un pasniedz kopā ar rīsiem. Maltīti apkaisi ar kapātiem lokiem.
Horeca