Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

02.03.2015

45% Latvijas iedzīvotāji dienā izdzer pat līdz 6 tasēm tējas

Tēja vēl aizvien ir otrs populārākais dzēriens pasaulē aiz ūdens. Ik dienu ceturtā daļa britu izdzer piecas, vai pat vairāk tējas tasītes dienā. Izrādās, ka latvieši no izslavētajiem tējas cienītājiem sevišķi neatpaliek. Gandrīz puse (45%) latviešu atzīst, ka tēja ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, un dienas laikā izdzer 3-6 tējas tases, liecina tējas ražotnes “Apsara” veiktā aptauja. 

52% aptaujāto katru dienu izdzer 1-2 tasītes tējas. Vairāk kā trešdaļa iedzīvotāju tēju dzer visas darba dienas garumā. Savukārt 30% aptaujāto labprātāk tēju nesteidzīgi malko pēcpusdienā. Izrādās, vairums darba vietu ir parūpējušās, lai darbiniekiem būtu iespēja baudīt tēju arī darba laikā. 80% aptaujāto darba vietās ir pieejama tējkanna un 94% respondentu tējkanna kā tējas ceremonijas nezūdoša sastāvdaļa atrodama arī mājās.

Būtiski uzsvērt, ka tējas kvalitāti iespaido arī tas, cik bieži ūdens vārīts. Lai gan vairums aptaujāto jeb 67%, vārot ūdeni tējai, “veco” ūdeni no trauka izlej, teju 23% respondentu atzīst, ka ūdeni vāra atkārtoti. “Svaiga ūdens lietošana saistās ar Āzijas higiēnu ēdienu gatavošanā. 

Ūdens var būt jau vārīts, tas nav pats lielākais mīnuss, tomēr svaigs ūdens un tā sastāvs, kamēr tas nav uzvārīts, ir pirmatnējs un pats labākais. Ūdeni vāroties, tas maina savu sastāva unikālo raksturu, otrreiz uzvārīts, tas  pēc būtības ir smagnējs, kā otrreiz sildīts ēdiens. 

Tāpēc, kvalitātes  uzlabošanas nolūkos, rekomendē ņemt svaigu ūdeni,” skaidro “Apsara” tējas meistars Andris Purviņš. 

Neatkarīgi no tā, kāds ūdens izmantots tējas pagatavošanai, 89% tējas cienītāju ir pārliecināti, ka tēja uzlabo veselību. 45% aptaujāto tējai pievieno cukuru, bet18% izvēlas tēju saldināt ar medu. Tējas meistars gan uzsver, ka tējas saldināšana ir Eiropas tradīcija. “Cukurs visas garšas padara vienādas, turklāt pārlieku lielās devās nav veselīgs. Tējas saldināšana ir mūsu kaprīze – Āzijā neviens tā nedara, tur pastāv uzskats, ka tēja dzerama tāda, kādu to radījis meistars,” skaidro tējas meistars Andris Purviņš.

Aptaujas dati liecina, ka galvenokārt tēja tiek izvēlēta pēc garšas (52%), neliela daļa tējas baudītāju (13%) kā svarīgu kritēriju min tējas ražotāja zīmolu. Savukārt iecienītāko tēju tops paliek nemainīgi piesātināts dažādām tējām. 

Gaumes lieta, bet starp populārākajām tējām minētas zaļā (26%), augļu (24%), ziedu/zāļu (23%), tur pat melnā tēja (17%), bet 8% aptaujāto nav būtiski kāda- ka tik tēja, tomēr labāka nekā kafija!

Aptauju veica tējas ražotājs “Apsara” ar mērķi izzināt Latvijas iedzīvotāju tējas dzeršanas ieradumus. Aptaujā, kas tika veikta interneta vidē, piedalījās 361 respondents no visas Latvijas.  
















Nadīna Erdmane

  

Saistītie raksti

Viesiztabas Kazarmās kursu kalendārs marts-aprīlis
Veselīgs ēdiens nav dārgas salātlapas
Akreditētā Rīgas Ekonomikas un Biznesa skola piedāvā apgūt aktuālas profesijas
Majonēžu ceļvedis ar Raimondu Zommeru jeb kā Lieldienās neapjukt veikalu piedāvājumā
Ko Ziemassvētkos galdā ceļ citās valstīs


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts