Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Padomi augļu pircējam

Importētie augļi pārdzīvotu tālo ceļu, tādēļ, lai tie saglabātu svaigumu un nebojātos, tos apstrādā ar dažādiem preparātiem jau dārzā:

augļu kokus ar pesticīdiem miglo 8–15 reizes,
tūlīt pēc novākšanas augļus apstrādā ar fungicīdiem, kas neļauj attīstīties puvēm,
glabāšanas sākumā augļus apstrādā ar antioksidantiem etoksikvīnu u.tml., lai glabāšanas laikā nepaliktu brūna miza un mīkstums,
     
  • neilgi pirms realizācijas augļus apstrādā ar specifiskiem preparātiem, kas vismaz mēnesi pēc apstrādes neļauj mīkstumam palikt irdenam,
speciālās noliktavās augļus glabā telpās ar samazinātu skābekļa saturu gaisā, tāpēc neveidojas ābolu aromāts un smarža. Tā kā tirgotājam nav laika ābolus pirms realizācijas paturēt vidē ar normālu atmosfēru, aromātu veido mākslīgi, šādi augļi tirgū parādās no janvāra līdz augustam,
pirms realizācijas augļus apstrādā ar dažādām virsmas aktīvām vielām un pārtikas vaskiem, lai tie veikalā nesavīst.
Veikala siltumā ievestie āboli bez manāmām izmaiņām spēj glabāties divas trīs nedēļas un dažkārt vēl ilgāk. Arī peles tiem met līkumu.
     

Tieši tādu pašu šķirņu Latvijā audzēti augļi veikalā vislabākajā gadījumā nesavītuši un bez puves nostāv nedēļu.

Augu aizsardzības pasākumi Latvijas augļu dārzos

Dārzā kokus miglo:

  • ar kalcija preparātiem, lai izvairītos no fizioloģiskajām slimībām,
  • ar pesticīdiem pret slimībām un kaitēkļiem 3–5 reizes, dažkārt mazāk vai nemaz.
  • Latvijā audzēto ābolu glabāšana:

Vienīgā apstrāde – tūlīt pēc novākšanas tos iespējami ātri atdzesē.
Glabā telpās ar nepārveidotu gaisa sastāvu, tādēļ aromāts attīstās dabīgā ceļā.
Šādos glabāšanas apstākļos daudzas vēlās ziemas šķirnes pilngatavību sasniedz februārī–martā un vēlāk pārdošanā gandrīz vairs neparādās.
Bez papildu ķīmiskās apstrādes vietējie āboli veikalā istabas temperatūrā ātri vīst, kļūst irdeni, sāk bojāties. Maksimāli iespējamais realizācijas laiks 5–7 dienas.

Par āboliem, kas audzēti ar bioloģiskām metodēm

Bioloģiski sertificētos dārzos nekad nelieto pesticīdus un viegli šķīstošos minerālmēslus. Lieto dabiskos augu aizsardzības līdzekļus – augu preparātus, mārītes, trihogrammas, piesaista kukaiņēdājus putnus. Svarīgi, lai dārzs būtu izgaismots un ar labu gaisa cirkulāciju.

Latvijā pagaidām ir daudz dārzkopju amatieru. Tiek stādīti arī komercdārzi, kuros lieto minerālmēslus un, kaut maz, tomēr arī pesticīdus. Pie mums vēl ir par maz labi izgaismotu, apkoptu un pabarotu bioloģisko augļu dārzu, kur bez pesticīdiem un minerālmēsliem augušos ābolus ir grūti pārspēt smaržas un garšas ziņā. Par to kvalitāti pircēji varēja pārliecināties Zaļajā tirgū. Arī šogad Zaļais tirgus turpinās darbu, un jau vasaras otrajā pusē piedāvāsim smaržīgus bioloģiski ražotus ābolus un citus augļus.

Derīgi zināt
Izvēloties ābolus, galvenais ir atrast nogatavojušos augļus – gatavība ir drošākā garantija labai garšai un uzturvērtībai.
Āboliem jāizskatās labi, taču nevajadzētu uztraukties par nelieliem defektiem vai standartam neatbilstošu lielumu un formu.
Matēts tumšs apsarmojums (parasti pircēji to uzskata par bojājumu) ir tikai virspusējs defekts un neietekmē nedz augļa garšu, nedz struktūru.
Vislabākais ābolu gatavības un daudzos gadījumu arī garšas noteicējs ir to smarža. Apošņājiet augļus, nebaidoties no pārdevēju skatieniem! Ja āboliem nav nekādas smaržas, nepērciet tos! Šādi āboli ir nenobrieduši vai ilgi noturēti aukstumā.
Nepērciet ievestus augļus, kas jāēd ar visu miziņu. Jo auglim biezāka miza, jo lielāka cerība, ka ēdamo daļu mazāk skārušas ķimikālijas.
Augļi vispirms jānomazgā karstā un aukstā ūdenī un, vēlams, jānomizo. Šīs mizas lieciet kompostkaudzē, bet nekad neizbarojiet mājlopiem.

Avots:VV
Horeca.lv
 

  

Saistītie raksti

Maskarpone (mascarpone)
Piment de La Vera – kūpināta paprika
Par satīnu
Kādu saldinātāju pievienot kafijai: iesaka barista
Rožūdens


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts