Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

28.02.2017

Zināmi titula "Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā" ieguvēji

Ceturto gadu pēc kārtas atzīti ārvalstu eksperti noteikuši labākos Latvijas restorānus un kāroto „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016” titulu aizvadītajā gadā ieguvis restorāns „Vincents”. Godpilno otro vietu ieņēmis restorāns “Bibliotēka No1”, bet trešajā vietā ierindojies “Restorāns 3”.

„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016” nosaka divās kārtās. Vispirms interneta aptaujā HoReCa nozares profesionāļi balsoja par, viņuprāt, labākajiem restorāniem, un pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska ārvalstu žūrija, kuru šogad veidoja 13 pieredzējuši profesionāļi no Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Somijas, Lietuvas, Itālijas un Norvēģijas. 

Daļa no žūrijas Latvijā ieradās jau otro gadu pēc kārtas, atzīstot, ka, salīdzinot ar gadu iepriekš, restorānos novērojama izaugsme. “Latvijas restorāniem ir milzīgs potenciāls”, pēc viesošanās Latvijā atzina pieredzējušais restorānu kritiķis un publicists Bents Kristensens. Viņš pauda gandarījumu par restorānu daudzveidību un uzslavēja mūsu vadošo šefpavāru sniegumu. 

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no restorāniem piešķīra punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā. Salīdzinot ar gadu iepriekš, „Ekselence labākie restorāni Latvijā 2016” sarakstā iekļuvuši pieci jaunpienācēji. „Tas nav maz, jo iekļūt starp labākajiem nebūt nav viegli. Arvien vairāk restorānu saprot, ka nedrīkst stāvēt uz vietas, jo konkurence ir sīva un pakausī elpo citi. Restorāniem jāturpina attīstīties un jāiet uz priekšu,”, atzīst projekta iniciators Normunds Norenbergs. 

“Patiesi priecē, ka “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana ar katru gadu kļūst aizvien gaidītāka un nozīmīgāka norise mūsu gastronomiskās kultūras dzīvē. Zīmīgi, ka šogad starptautiskā žūrija ir vēl atzinīgāk novērtējusi ne tikai mūsu restorānu gatavoto ēdienu, bet arī servisa līmeni, jo tas ir tik pat svarīgi kā izcils deserts maltītes noslēgumā. Apsveicu visus laureātus un novēlu nākamajā gadā ne tikai noturēt, bet arī sasniegt vēl augstākus rezultātus,” Food Union grupas stratēģijas un biznesa attīstības viceprezidents Normunds Staņēvičs.

Apbalvošanas ceremonijā „Dizaina fabrikā”, baudot gardos “Ekselence” saldējuma desertus, jauno “Lielvārdes alus” upeņu stautu un uzkodas no restorāna “Eksports”, tika paziņoti arī vairāku nomināciju un specbalvu ieguvēji.

2016. gads gana ražīgs izvērties restorānam “Ferma”, jo tas ticis uzreiz pie divām īpašo nomināciju specbalvām. Restorāns ieguvis gan “Gemoss” nomināciju kā “Labākais jaunais restorāns Latvijā 2016”, gan arī saņēmis īpašo “Food Union” balvu par labāko desertu “Ekselence labākais deserts 2016”. 

Gemoss valdes priekšsēdētāja Ieva Treija: ”Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” kļuvis par nozīmīgu notikumu restorānu dzīvē. Tas attīsta radošumu, viesmīlību, konkurētspēju un neļauj apstāties pie sasniegtā. Sarunājoties ar restorānu īpašniekiem un šefpavāriem, jūtams, ka vienaldzīgo viņu vidū nav. Valda veselīga konkurence, kas liek censties arvien vairāk. Šogad pasniedzot balvu nominācijā “Labākais jaunais restorāns 2016”, jāatzīst, ka mums ir spilgti jaunpienācēji, un es priecājos par katru no viņiem, tie ir vārdi, kuri no sarakstiem neizzudīs.”

Savu simpātiju balvu par drosmi restorānam “Ferma” un tā šefpavāram Mārim Astičam pasniedza arī žurnāls “Pastaiga”. Žurnāla redaktore Inita Saulīte-Zandere uzsver: “Augstas klases restorāns un Restorānu servisa skola zem viena jumta ir ambiciozs un ļoti apsveicams projekts. Ceru, ka šis beidzot būs iedīglis nacionālajai kulinārijas skolai, par kuru sen runā, bet beidzot kāds ir ķēries pie darīšanas."

Komentējot jauno restorānu sniegumu, viens no žūrijas pārstāvjiem Michelin šefpavārs Albins Vesmans no Zviedrijas atzina, ka viņu pārsteigušas pozitīvās tendences tieši jauno restorānu vidū, un viņš ir pārliecināts, ka tie nākamgad sastādīs ļoti sīvu konkurenci pārējiem.

Balvu par straujāko kāpumu 2016. gada sarakstā nominācijā “Lielvārdes alus izrāviens” ieguva “Restorāns 3”. Lielvārdes alus zīmola vēstnesis Ingemārs Dzenis: “Mēs, Lielvārdes alus kolektīvs, cenšamies iepazīstināt cilvēkus ar jaunām garšām un atklāt vēl neiepazītus horizontus. Šīs nominācijas laureātu gluži tāpat raksturo nepārtraukta tiekšanās pēc izcilības un spožiem panākumiem garšas piedzīvojumu meklējumos. Esam droši, ka tuvākajos gados “Restorāns 3” turpinās mūs patīkami pārsteigt un sastādīs aizvien nopietnāku konkurenci citiem Top 30 restorāniem!”

Savukārt nacionālā aviokompānija “airBaltic” tradicionāli uzsver reģionālo restorānu nozīmi, un balvu kā spilgtākajam reģionu jaunpienācējam pasniedza restorānam “Zoltners”. “airBaltic” korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags: "airBaltic” uz Baltijas valstīm atved tūristus no 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, NVS. Tādēļ mums ir ļoti svarīgi, lai tūristi tērētu savu naudu izcilos restorānos".

Restorāni nevar sevi nominēt “Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016” konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora „Ekselence”, kā arī sponsoru „Lielvārdes alus”, “Gemoss” un „airBaltic” atbalstam.

Top 3 labākie jaunie restorāni 2016:

1. Ferma
2. Entresol
3. COD

Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016:

1. Vincents
2. Bibliotēka No.1 Restorāns
3. Restorāns 3 (jaunpienācējs)
4. Riviera
5. Muusu
6. 36. line
7. Bergs
8. 3 pavāru restorāns Tam labam būs augt
9. Le Dome
10. Dikļu pils restorāns
11. Valtera restorāns
12. Ostas skati
13. Locale
14. Koya
15. Kolonāde. Mūsu stāsti…
16. Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā
17. Vīna studijas restorāns
18. Zoltners (jaunpienācējs)
19. Kaļķu vārti
20. Rocket Bean Roastery (jaunpienācējs)
21. Mute
22. Laivas (jaunpienācējs)
23. Portofino
24. International Riga
25. Monterosso
26. Forest
27. Olive Oil Restorāns
28. Mio (jaunpienācējs)
29. Neiburgs
30. Kasha Gourmet

Informāciju sagatavoja: dining.lv


  

Vēl ziņas

Pētnieki apgalvo, ka pastāv četri vīna baudītāju tipi
Kultūras zīme Latviskais mantojums iezīmē ceļu uz UNESCO
Gaismas festivāls Staro Rīga no 17.-20. novembrim
No 7.- 9. februārim Berīnē notiks starptautiskā augļu un dārzeņu loģistikas izstāde
Food Union paplašina zīmola Kārums sortimentu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts