Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

05.04.2019

Zināmi Latvijas labāko restorānu TOP 30


Novērtējot sešdesmit dažādus restorānus visā Latvijā, ārvalstu ekspertu žūrija noteikusi 30 labākos restorānus Latvijā 2019.gadā.


Trīsdesmit labāko restorānu noteikšana notika vairākos posmos. Vispirms norisinājās restorānu nozares balsojums, kurā savu viedokli pauda vairāk nekā 200 Latvijas restorānu nozares profesionāļi. Pēc rezultātu apkopošanas tika atlasīti 60 restorāni visā Latvijā, kurus trīs kārtās vērtēja pieredzējusi ārvalstu žūrija. 

Pirmajā kārtā Igaunijas un Lietuvas šefpavāri novērtēja 60 Latvijas restorānus, otrajā kārtā ārvalstu eksperti vērtēja 50, bet trešajā kārtā - 40 labākos restorānus. Otrās un trešās kārtas eksperti ieradās no Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Ungārijas, Polijas, Somijas u.c. 


“Latvijas labāko restorānu tops apkopo pašas labākās gardēžu vietas Rīgā un Latvijā, gan apliecinot jau atzītu un zināmu restorānu kvalitāti, gan ļaujot atklāt jaunus restorānu vārdus. Šis tops ir kļuvis par būtisku mērauklu un izvēles padomdevēju restorānu cienītājiem. Mūsu restorānu plašais piedāvājums un kvalitāte apvienojumā ar vietējām garšām un unikāliem produktiem ir īsts jaunatklājums arī ārvalstu gardēžiem, ko apliecina gan augošais gastronomijas tūristu skaits, gan augstais vērtējums no Eiropas un pasaules kulinārijas ekspertiem,” saka Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja.


„To, ka Latvijas restorāni ir pasaules līmenī, jau šobrīd novērtē vietējie un ārvalstu tūristi – to pierāda arī nemitīgs tūristu – gardēžu – skaita pieaugums Latvijā. Šī mūsu iecere stiprinās Latvijas tēlu pasaules tūrisma kartē, jo mūsu ciemiņi tiecas apmeklēt Latvijas labākos restorānus,” dalās LIAA direktors Andris Ozols.


Apmeklējot un novērtējot restorānus, žūrijas pārstāvji katram restorānam piešķīra punktus par ēdieniem, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, ir 200 punkti (80 punkti par ēdienu, 40 punkti par apkalpošanu, 40 punkti par dzērieniem un 40 punkti par atmosfēru). Žūrijas pārstāvji darbu veica individuāli, un restorāni par viņu apmeklējumiem nebija informēti.


Projekta līdzautors Normunds Norenbergs pauž gandarījumu, ka uz Latviju izdevies atvest pieredzējušus ārvalstu šefpavārus: “Lielākā daļa žūrijas pārstāvju Latvijā viesojās pirmo reizi, un viņiem līdz šim nebija priekšstata par mūsu restorānu līmeni. Katrs restorāns tika izvērtēts, ņemot vērā tā koncepciju, kā rezultātā esam ieguvuši neatkarīgu Latvijas restorānu nozares vērtējumu.”

Komentējot kopējos iespaidus par Latvijas restorāniem, viens no vadošajiem somu šefpavāriem Matti Jämsen atzīst, ka Latvijā ir daudz labu vidējas klases restorānu ar spilgtiem interjeriem: “Daži no tiem, kurus apmeklēju bija tiešām iespaidīgi, un tie tikpat labi varētu atrasties Londonā vai Ņujorkā”.

Savukārt šefpavārs Rafal Hreczaniuk no Polijas uzsver reģionālo restorānu potenciālu: “Es Latvijas restorāniem ieteiktu pievērst lielāku nozīmi vietējiem produktiem un sezonalitātei. Jo īpaši restorāniem, kuri atrodas ārpus Rīgas. Tur ir neiedomājams potenciāls.”


Starptautisko žūriju veidoja 23 šefpavāri, restorānu kritiķi un viesmīlības jomas eksperti no 8 valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Nīderlandes, Dānijas, Ungārijas, Norvēģijas un Polijas. 


Starptautiskās žūrijas sastāvs: 

Gaspar Fernandes, “Gaspar’s” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Silver Saa, “Ore” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Artūras Naidenko, “Uoksas” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Matthias Diether, “180°” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Matas Paulinas, restorāna “Nineteen18” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Alexander Kolomar, “Art Priori” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Justinas Misius, “Sweet root” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Marko Somer, “Horisont” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Kaido Metsa, “Juur” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Rokas Vasiliauskas, “Monte Pacis” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Arto Rastas, šefpavārs, vairāku restorānu īpašnieks (Helsinki, Somija), Vicky Hampton, publiciste, restorānu kritiķe (The New York Times, The Guardian, The Wallstreet Jurnal, Michelin series, Amsterdama, Nīderlande), Andras Jokuti, restorānu kritiķis, Budapest Gourmet Festival organizators, Bocuse d’Or Academy Hungary (Budapešta, Ungārija), Yves Le Lay, šefpavārs, NÆRVÆR (Kopenhāgena, Dānija), Matti Jämsen, šefpavārs, restorānu īpašnieks, Bocuse d’Or žūrijas pārstāvis (Helsinki, Somija), Nicolai Lundsgaard, Norvēģijas karaļnama šefpavārs (Oslo, Norvēģija), Allan Poulsen, “Noorrm” šefpavārs (Aarhus, Dānija), Kalle Tanner, šefpavārs, Somijas 2018. gada pavārs (Helsinki, Somija), Robert Trzopek, “Bez gwiazdek” šefpavārs (Varšava, Polija), Noora Sipilä, Somijas gada viesmīle 2018. gadā, “Basbas & Staff” īpašniece (Helsinki, Somija), Patrick Godborg, “Babette” šefpavārs (Kopenhāgena, Dānija), Rafal Hreczaniuk, “Dyletanci” šefpavārs (Varšava, Polija), Markos Gois, “Gohan” īpašnieks un šefpavārs (Helsinki, Somija).

Latvijas labākie restorāni tiek apbalvoti septiņās kategorijās: “Labākais serviss” - Vincents, “Labākais reģionālais restorāns” - Kannas, “Labākais jaunais restorāns” – Max Cekot Kitchen, “Labākie dzērieni” - Vincents, “Labākais šefpavārs” – Valters Zirdziņš, “Restorāns ar stabilāko sniegumu”  - Restorāns 3 un “Restorāns ar ilglaicīgāko sniegumu” - Vincents. 


TOP 7 LABĀKIE JAUNIE RESTORĀNI 2019

Vieta Restorāns

1. Max Cekot Kitchen
2. Chef's corner
3. H.E. Vanadziņš 
4. Italissimo 
5. Fish House Brasserie De Luxe 
6. Aprika
7. Stage 22


30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2019

Vieta Restorāns

1. Vincents
2. Kannas
3. Valtera Restorāns
4. Restorāns 3
5. Jonathan Spa Restorāns
6. St. Petrus
7. Faces
8. Dome
9. Cod
10. Zoltners
11. The Catch
12. Laivas
13. Riviera
14. Valmiermuižas vēstniecība Rīgā
15. Muusu
16. Kolonāde. Mūsu stāsti…
17. Bibliotēka No. 1 Restorāns
18. Gutenbergs terase
19. Portofino
20. Silene Terases
21. Garage vīna bārs
22. Dikļu pils restorāns
23. Entresol
24. Rātes vārti
25. Kaļķu vārti
26. Bangert's
27. Villa Santa
28.  Vecpuisis
29. Forest
30. 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”


Latvijas 30 labāko restorānu saraksts apskatāms arī mājas lapā: www.bestrestaurants.lv.

“30 labākie restorāni Latvijā 2019” rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs.
Projekts realizēts pateicoties “airBaltic”, “SIXT” un “Mežpils alus” un “Pernod Ricard” atbalstam.


Publikācija sagatavota sadarbībā ar TN un LiveRiga

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts