Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri Konference 21.09.2017

Ziņas

14.12.2016

Ziemassvētkos – sarkano, bet Jaungadā – dzirkstošo!

Tuvojoties svētkiem, visus ne tikai pārņem iepirkšanās drudzis, bet arī nomoka jautājumi par skaistākā tērpa izvēli un bagātīgi klāta svētku galda labumiem. Lai atvieglotu vismaz vienu šī satraucošā laika jautājumu, kopā ar 7. labāko vīnzini pasaulē Raimondu Tomsonu piedāvājam vienkāršu, bet skaistu risinājumu svētku dzērieniem.

Pirmais un izplatītākais dzēriens svētku gaidīšanas laikā un pašos Ziemassvētkos noteikti ir karstvīns. Lielākoties tas ir sarkanvīns, kuru pasniedz uzkarsētu un bagātinātu ar dažādām garšvielām. 

Šī dzēriena priekšrocība: katrs to var pagatavot atbilstoši savai gaumei, jo piedevu un garšvielu klāsts ir liels – sākot ar klasiskām vērtībām (kanēļa standziņas, krustnagliņas, mandarīna miziņas, medus, cukurs), beidzot ar citu alkoholisko dzērienu pievienošanu.

Lai gan karstvīns ir ieņēmis līderpozīciju attiecībā uz atbilstošākā alkoholiskā dzēriena titulu gada aukstajos mēnešos, arī sarkanvīns joprojām ir veiksmīga un populāra izvēle, kas spēs radīt īpašo, mājīgo svētku noskaņu, atrodoties ģimenes lokā pie svētku eglītes vai skatoties ikgadējo svētku filmu. Sarkanvīna bagātīgā un piesātinātā garša sasilda un rada pareizo noskaņu.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām, bieži parādās diskusijas, ka cilvēki arvien vairāk cenšas kontrolēt un ietekmēt gan vīnogu augšanu, gan tālāk to ceļu vīna darītavā. Tiek veikti daudzi un dažādi eksperimenti, kas maina vīna aromātu un garšu, tāpēc arvien lielāku popularitāti iemanto arī dabīgie sarkanvīni, kas nepieredzējušam vīna dzērējam ir lielāks izaicinājums, taču sniedz pavisam jaunu vīna pieredzi un sajūtu.

Līdztekus pieaug arī dzirkstošo vīnu popularitāte ne tikai visā pasaulē, bet arī pie mums, īpaši svētku laikā. Domājot par asociācijām, kādas raisās saistībā Jaungada svinībām, uzreiz nāk prātā šampanieša un dzirkstošā vīna glāžu šķindoņa. Un tā patiešām ir! Raimonds Tomsons iesaka atstāt sarkanvīnu mierīgajiem vakariem tuvāko draugu un ģimenes lokā, bet šampanieša burbulīšiem ļauties Vecgada vakara pacilātajā noskaņojumā. 

“Blakus lielajiem un zināmajiem šampaniešu namiem pieaug mazo šampaniešu namu popularitāte. Tie piedāvā šampaniešus, kas spilgti izceļas ar vīndara rokrakstu un vīndarīšanas filozofiju, kā arī spilgti atspoguļo vietu,” skaidro 7. labākais vīnzinis pasaulē.

Arī dzirkstošais vīns ir veiksmīga izvēle gada pēdējās dienas pavadīšanai un jaunā gada pirmās dienas sveikšanai. Jāpiebilst, ka tajā ir zemāks alkohola saturs – aptuveni 12–12,5% – un arī mazāk kaloriju, kas ir pēdējā laika aktualitāte, izvēloties alkoholiskos dzērienus. `

Joprojām aktuāls un diskutabls ir jautājums par glāžu izvēli dzirkstošajiem vīniem – klasiskā flute vai apjomīgāka vīna glāze. Raimonds komentē: “Ar vīna glāzi vairāk tiek izcelts dzirkstošā vīna aromāts un buķete, bet apjomīgo formu dēļ burbulīši izzūd ātrāk, savukārt šaurā un smailā flute ilgāk saglabā dzirksti, bet nesniedz tādu aromātu daudzveidību. Iesaku eksperimentēt ar abām un atrast sev piemērotāko.”


Aiga Bernsone

  

Vēl ziņas

Kāpēc kāpusi sviesta cena
Apvienotajā Karalistē ir jūtams vaniļas saldējuma deficīts
Ar skaļiem aplausiem un ovācijām ir noslēdzies Starptautiskais mūzikas festivāls SUMMERTIME – ielūdz Inese Galante
Latvijā ražotais degvīns “Amber Gold” iegūst prestižo Red Dot balvu dizainā
Latvijas pianists Reinis Zariņš un slavenais ansamblis Klezmerata Fiorentina no Itālijas priecēja klausītājus


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts