Vīnziņa padomi izvēloties dzirkstošo vīnu
Pirms svētkiem, tai skaitā gadu mijā, iegādājoties dzirkstošo vīnu, nonākam dilemmas priekša – kādu no plašā klāsta iegādāties? Ņemt lētāku vai izvēlēties dārgāku, cerībā, kas tas būs labāks un kvalitatīvāks, kādas valsts ražojumam dot priekšroku utt.. Protams, galvenā dzirkstošo vīnu burvība un spēks ir maģiskajos burbulīšos un dzēriena putās, kas spēj pat visdrūmākajai dienai piešķirt svētku noskaņu. To noslēpums meklējams īpašajās pagatavošanas metodēs. Par to, kā izvēlēties kvalitatīvu dzirkstošo vīnu svētkiem, stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.
Pirmkārt, jāsaprot, ka, jo darbietilpīgāka ir vīna pagatavošanas metode, jo dārgāks un kvalitatīvāks būs dzēriens. Parasti lētākais tā pagatavošanas veids ir vīna karbonizēšana jeb ogļskābās gāzes mākslīga pievienošana. Tādā veidā pagatavotie dzirkstošie vīni ir lēti (aptuveni 3 eiro) un bieži pieejami dažādu akciju ietvaros. Otrā un populārākā dzirkstošā vīna pagatavošanas metode ir Charmat metode, pēc kuras gatavo aptuveni 70-80% no visiem dzirkstošajiem vīniem dažādās valstīs, no dažādām vīnogu šķirnēm.
Parasti ražotāji paši gatavo vai iepērk vīnu, kurš pēc tam tiek raudzēts lielā, noslēgtā metāla rezervuārā, radot viegla stila dzērienus bez sarežģītības. Taču tāds nav dzirkstošo vīnu mērķis. Tiem jābūt ar kompleksāku un dziļāku garšu. Gatavojot vīnu pēc Charmat metodes, viens no tādiem būs Itālijas Prosseco.
Dzirkstošo vīnu kategorijā īpaša vieta ir šampanietim, kuru ražo pēc tā dēvētās methode champenoise, kuru apzīmēta arī kā methode tradicionelle vai methode classico. Šīs metodes galvenais noslēpums – vīna otrreizēja raudzēšana pudelē. Tomēr jāatceras, ka katrs šampanietis ir dzirkstošais vīns, taču ne katrs dzirkstošais vīns drīkst saukties par šampanieti.
Ja uz pudeles ir uzraksts Champagne, tas liecina, ka dzēriens pagatavots Francijā, Šampaņā, izmantojot pārsvarā trīs vīnogu šķirnes - Chardonnay (baltā), Pinot Noir (sarkanā) un Pinot Meunier (sarkanā). Ar tām variējot tiek gatavots dažāda stila šampanietis. Piemēram, Rose Champagne pagatavošanai tiek sajaukts baltvīns ar sarkanvīnu. Vintage vai Millesime gatavošanai tiek izmantotas vienas ražas gada vīnogas, kas garantē kvalitāti, savukārt uzraksts Blanc de Blancs nozīmēs, ka dzēriens gatavots izmantojot tikai baltās vīnogu šķirnes, bet Blanc de Noirs - viena vai abas tumšās vīnogu šķirnes.
Citur pēc tradicionālās metodes gatavotie dzirkstošie vīni sauksies citādi – Cava, Franciacorta, Spumante, Cremant, Sekt utt. Tie būs ar piepildītāku un dziļāku garšu, atkarībā no vīna veida, izmantotajām vīnogu šķirnēm, izturēšanas ilguma un citiem faktoriem. Izvēloties dzirkstošo vīnu jāņem vērā:
-Cava ir Spānijas dzirkstošais vīns, kurš vienmēr tiek gatavots izmantojot tradicionālo metodi.
-Cremant ir Francijā, dažādos reģionos pagatavots dzirkstošais vīns, kura gatavošanai tiek izmantotas katrā apelācijā raksturīgākās vīnogu šķirnes. Cremant reģions vienmēr būs uzrādīts uz pudeles. Piemēram, Cremant de Alsace, Cremant de Bourgougne vai Cremant de Bordeaux. Tiek izmantota tikai tradicionālā pagatavošanas metode.
-Spumante tiek gatavots Itālijā. Uz šo terminu neattiecas pagatavošanas metožu noteikumi. Spilgtākais pārstāvis ir Prosseco, kuram tiek izmantota Charmat metode. Šis dzēriens vienmēr būs viegls, augļains un vienkāršs, ar ko arī ir skaidrojama tā popularitāte.
-Sekt tiek gatavots Vācijā, pārsvarā izmantojot Riesling šķirni. Lielākā daļa Sekt ir gatavoti izmantojot Charmat metodi, bet mēdz būt izcili paraugi, kuri gatavoti pēc tradicionālās metodes. Meklējiet informāciju uz pudeles.
-Jaunzēlande, Austrālija un citas Jaunās Pasaules valstis gatavo lieliskus, augļainus dzirkstošos vīnus, izmantojot dažādas pagatavošanas metodes.
Tāpat jāņem vērā, ka pēc vīna nosaukuma iespējams atšifrēt, kādas garšas tas būs. Secīgi no sausākā uz saldāko tie ir - Brut Zero, Zero Dosage, Brut Nature, kam cukurs parasti ir tuvu nullei, pēc tam seko Extra Brut, Brut, Sec, Demi Sec un Doux, kas būs vissaldākais no visiem.
Vīna mīļiem noteikti ieteiktu izmēģināt dzirkstošos vīnus no Gruzijas sortimenta. Līdz ar baltvīnu, sarkanvīnu un oranžo vīnu, piedāvājumā ir atrodami dzirkstošie vīni, kas gatavoti pēc gruzīnu tradicionālās pagatavošanas metodes – kvevros, ko iespējams iegādāties arī pie mums, specializētajos veikalos.
Lai izjustu pilnīgu dzirkstošā vīna garšas buķeti, jāatceras, ka atbilstoša tā pasniegšanas temperatūra ir 6-8°C un to var pasniegt uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Tāpat dzirkstošie vīni ir universāli, lai tos kombinētu ar ēdieniem. Pie viegla dzirkstošā vīna labi iederēsies vieglas uzkodas, savukārt pie ilgāk izturēts dzēriens piestāvēs arī gaļas ēdieniem. Jāņem vērā gan, ka dzirkstošais vīns nebūs piemērota izvēle saldiem desertiem, bet augļiem un augļu desertiem gan.
Zanda Kočāne