Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

13.04.2012

Vīngliemeži- audzēti Latvijā


2009.gada nogalē Latvijā tika dibināta  Latvijas Vīngliemežu audzētāju bierība, kas apvienu parka vīngliemeža Helix Pomatia audzētājus.

Biedrības vadītāja Sanita Rupkus stāsta, ka biedrība radusies kopīgo interešu risināšanai un Latvijas vīngliemežu nozares attīstības veicināšanai. “Vēlamies nodrošināt vīngliemežu audzētāju apvienošanu un audzētavu izveidi, panākt ievērojamu vīngliemežu gaļas un tālākas pirmapstrādes ražošanas pieaugumu Latvijā, celt vīngliemežu audzētāju zināšanu līmeni dzīvnieku labturībā, veterinārajā pārraudzībā un vērtēšanā, tā sekmējot vīngliemežu audzētavu izaugsmi un rentabilitāti,” uzsver Rupkus.

Pagaidām šī joma Latvijā nav īpaši attīstīta, tomēr pēdējo gadu laikā vīngliemežu audzētāju skaits ir pieaudzis un patlaban esot reģistrētas 183 vīngliemežu audzētavas. 

Vīngliemeža gaļa ir eksotisks ēdiens, taču tā ir arī veselīga, jo satur omega 3 un omega 6 taukskābes. Patlaban Latvijā no šo gliemežu gaļas produktus neražo, tomēr plānots, ka pie Saldus gaļas kombināta tiks izveidota vīngliemežu gaļas pārstrāde, lai ražotu gliemeža gaļas fileju. 

Vīngliemežus izmanto arī kosmētikā – tiek izmantotas gliemežu gļotas, pašus dzīvniekus nenogalinot.

Vīngliemežu audzētājiem aktīvākie mēneši ir no maija līdz augustam, kad gliemeži aktīvi aug un pēc tam tie jānovāc. Pārējā gada laikā var atpūsties.


Inta Rudzīte
HORECA.LV

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts