Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

25.07.2011

Veselīgi ēšanas paradumi veido Ķīnas jaunatnei lieko svaru

Pavisam nesen veikts pētījums Ķīnā ar 10 tūkstošiem jauniešu atklāja ko pārsteidzošu – tieši jaunieši, kas visvairāk ēd dārzeņus un augļus, ir ar ievērojamu lieko svaru.

Eksperimentu veica Kalifornijas Universitāte, lai noskaidrotu liekā svara problēmas īpatnības un atšķirības starp Rietumu un ķīniešu kultūras ēšanas paradumu ietekmi uz svaru.

Diētas bagātas ar augļiem un dārzeņiem rietumos asociējas ar zemāku kaloriju uzņemšanu, taču šajā gadījumā atklājās pretējais.

Ļoti svarīgs faktors ir kā ēdiens tiek pagatavots.

Pamatojoties uz Ķīnas pētniekiem, vispopulārākā ēdiena gatavošanas metode ir eļļā vārīšana, kur nepieciešamo taukvielu daudzums ir ļoti liels, līdz ar to arī uzņemto kaloriju daudzums. Šādi gatavojot ēdienu, tas tiek pārsātināts ar taukvielām līdz ar to arī augļu un dārzeņu labā ietekme samazinās līdz minimumam.

Pētījumā tika aptaujāti apmēram 10 tūkstoši jauniešu un viņu vecāki par viņu dārzeņu, augļu, saldumu, sāļo uzkodu un ātri pagatavojamās pārtikas uzņemto daudzumu.

Tad arī atklājās, ka jaunieši ar lieko svaru savā uzturā uzņem vairāk augļu un dārzeņu un mazāk saldumus, uzkodas un ātri pagatavojamos ēdienus salīdzinājumā ar tiem, kam ķermeņa svars ir normāls.

Tradicionālā ķīniešu ēdienkarte sastāv no vairuma ogļhidrātu ar rīsiem kā galveno sastāvdaļu, kā arī nūdelēm, kas ievērojami ietekmē svara palielināšanos un aptaukošanos. Šie produkti gan netika apskatīti minētajā pētījumā, lai gan arī šiem produktiem ir liela nozīme.

Eksperimenta rezultātus speciālisti dod arī citus izskaidrojumus. Pirmkārt, porciju lielums eksperimenta laikā netika prasīts, otrkārt, jaunieši ar lieko svaru var dot nepatiesu informāciju sakarā ar sociālo spiedienu.

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts