Valmiermuižas alus šī gada pirmajos trīs mēnešos sasniedzis alus pārdošanas rekordu
Valmiermuižas alus šī gada pirmajos trīs mēnešos sasniedzis alus pārdošanas rekordu uzņēmuma vēsturē un palielinājis apgrozījumu par 48 %, salīdzinot ar 2022. gada rezultātiem. Savukārt pērn Valmiermuižas alus apgrozījums pieauga par 20 %, salīdzinot ar 2021. gadu, un sasniedza 7 016 988 eiro.
Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis: "Šī gada pirmajos trīs mēnešos esam sasnieguši vēsturiski lielāko alus pārdošanas apjomu. Pārdotā alus apjoms litros 2023. gada pirmajā ceturksnī audzis par 16 %, bet bezalkoholisko dzērienu pārdošana litros – par 47 %. Pēc trīs ļoti grūtiem un izaicinājumiem bagātiem gadiem Latvijas amatalus brūvētājiem uz šo gadu raugāmies piesardzīgi optimistiski."
2022. gadā pārdoti 2 251 139 litri "Valmiermuižas alus", kas ir par 4.8 % vairāk nekā iepriekšējā gadā. Valmiermuižas lejamā alus pārdošanas apjoms litros restorānos un bāros pērn pieauga par 59 %. Arī Kokmuižas bezalkoholiskā alus apjoma pārdošana litros augusi par 38 %, bet portera pārdošana – par 20 %.
"Pērn visstraujākais pārdošanas apjoma pieaugums bija tieši lejamajam alum. Latvijas alus baudītāji novērtē un atzīst pašmāju brūvējumus un krīzes laikos atbalsta vietējos ražotājus. Ņemot vērā ierobežojumus un tūristu plūsmas lēno atgriešanos, restorānos un bāros tomēr vēl neizdevās sasniegt pirmspandēmijas alus pārdošanas apjomus. Plānojam tos sasniegt šogad, kad pēc ilgāka pārtraukuma gaidāma aktīva tūrisma un viesmīlības sezona," pauž Aigars Ruņģis.
Pagājušajā gadā par 31 % pieauga arī Valmiermuižas alus bezalkoholisko dzērienu – zelteru Gardu muti un Valmiermuižas kvasa – kopējais pārdošanas apjoms, sasniedzot 285 159 litrus. Zelteru brūvēšanai tika iepirktas 69 tonnas Latvijā audzētu augļu un ogu. Šogad zelteru brūvēšanai plānots iegādāties jau 104 tonnas pašmāju zemnieku un dārzkopju izaudzētās ražas.
2022. gada Valmiermuižas alus apjomīgākais investīciju projekts bijis tumšā alus noguldīšanas pagrabs, tā izveidošanā investēti 700 000 eiro. "Tumšā alus pagraba izveidošana ir viens no veidiem, kā turpināt attīstīt Latvijas amatu alus garšu daudzveidību. Tumšais alus prasa divreiz vai pat trīsreiz ilgāku noguldīšanas laiku salīdzinājumā ar gaišajiem aliem, tādēļ jaunizveidotais pagrabs ļaus tumšās alus garšas brūvēt un piedāvāt visu gadu. Plānojam audzēt tumšā alus eksportu un ar tā garšām samazināt alus sezonalitāti ziemas mēnešos Latvijas tirgū. Tumšais alus pērn bijis "Valmiermuižas alus" garšu eksporta izaugsmes līderis, tā eksporta apjoms audzis visstraujāk – par 16 %, un šajā garšu virzienā redzam plašāku attīstības ceļu," stāsta Aigars Ruņģis.
Aizvadītajā gadā trīs lielākie Valmiermuižas alus eksporta tirgi bijuši Igaunija, Īrija un Lielbritānija, kur eksporta apjomu plānots kāpināt arī šogad.
Agnese Ruberte