Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.04.2014

“VALMIERMUIŽAS ALUS” iegulda alus kokteiļu brūvēšanā

Turpinot attīstīt arvien bagātākas alus garšas buķetes alus baudītājiem, “Valmiermuižas alus” darītava ieguldījusi Eur 160 000 jaunā alus kategorijā –  alus kokteiļi, radot oriģinālas garšas gaišā alus – plūškoka zeltera kokteili “Valmiermuižas FRIŠS”, ko plānots piedāvāt vasaras kafejnīcām Latvijā. 

 “Valmiermuižas FRIŠS” ir alus kokteilis, kas tiek brūvēts Valmiermuižas filtrētu gaišo alu papildinot ar dabīgu plūškoka zelteri proporcijā 6:5 un pilienu cidoniju svaiguma. Kokteiļa stiprums ir 2.8% alkohola. 

Lai garantētu pilnu kvalitāti, alus kokteiļa otru svarīgāko sastāvdaļu – plūškoka zelteri – dara “Valmiermuižas alus” darītavā no plūškoka melno ogu izvilkuma.

Zeltera ražošanas iekārtās tika ieguldīti Eur 160 000, kā finansējuma avoti tika izmantots aizņēmums A/S „Swedbank”, „Lauku atbalsta dienesta” subsīdija un alus darītavas līdzfinansējums. “Valmiermuižas FRIŠS” tiks darīts ierobežotā apjomā un šogad plānots izbrūvēt 200 000 pudeles.

Latviešu tradīcijas mūsdienīgā veidolā

“Pagājušajā vasaras sezonā mūsu alus cienītāji taujāja pēc spirdzinošāka alus ar bagātu garšas buķeti. Brīvdabas festivālos cienājām viņus ar dažādiem alus kokteiļiem, Valmiermuižas alu papildinot ar latvisku garšu zelteriem. Alus baudītāju iecienītākā kokteiļa garša izrādījās gaišais alus kopā ar plūškoka zelteri. 

Tādēļ šogad nolēmām šo oriģinālo garšu salikumu piedāvāt jau gatavā veidā pudelē. Domāju, ka “Valmiermuižas FRIŠS” spēs lutināt arī Latvijas ciemiņu garšas kārpiņas”, tā alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis. 

Jau no seniem laikiem plūškoks Latvijā ir uzskatīts par svētu augu, kas aizsargā no ļaunuma, tā īpašības tiek izmantotas tautas medicīnā. 

Tautas gudrība vēsta, ka plūškoks spēj aizbaidīt ļaunos spēkus un tāpēc to speciāli stādīja pie mājām. No plūškoka melnajām ogām var gatavot sulu, ievārījumu, sīrupu, želeju. Īpatnējās garšas dēļ plūškoka sulu ieteicams pievienot citiem dzērieniem. 

„Nosaukumu “frišs” atradām Janīnas Kursītes grāmatā “Virtuves vārdene”, kas kalpo kā padomdevējs, meklējot senus vārdus, kuriem šodien varam piešķirt aktuālu nozīmi. 

Vārdu “frišs” rakstnieki Reinis un Matīss Kaudzītes lietojuši savos darbos, un šis vārds lietots vairāk kā simts gadus vecās pavāru grāmatās vārda “svaigs” vietā”, par nosaukuma izcelsmi stāsta Valmiermuižas vēstnese Liāna Sāre. 

 “Valmiermuižas FRIŠS” būs pieejams Valmiermuižas tirgotavā-virtuvē līdzās alus darītavai un Valmiermuižas vēstniecībā Rīgā, A.Briāna 9a. Tāpat “Valmiermuižas FRIŠU” iecerēts piedāvāt Latvijas alus baudītāju un pilsētas ciemiņu iecienītās vasaras kafejnīcās un veikalos Latvijā.



Liāna Sāre

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts