Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

15.02.2012

Vai zinām, ka svaigi augļi un ogas jāēd katru dienu?

Salīdzinājumā ar 2010. gadu par 9,5% 2011. gada rudenī palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas svaigus augļus un ogas ēd katru dienu. 2010. gadā svaigus augļus un ogas katru dienu lietoja 38,5% aptaujāto, bet 2011. gadā – jau 48 procenti.
Audzis arī to iedzīvotāju skaits, kuriem informācija par svaigiem augļiem un ogām ir pietiekama un pilnīgi pietiekama. 2009. gadā šādu atbildi sniedza 62% respondentu, bet 2011. gadā – 75,9%. Pilnīgi pietiekami un pietiekami informēti par svaigo augļu un ogu pozitīvo ietekmi uz veselību ir 62,5% iedzīvotāju. Tātad kopumā var secināt, ka iedzīvotāju informētības līmenis par svaigiem augļiem un ogām uzturā, kā arī to pozitīvo ietekmi uz veselību pēdējā gada laikā ir paaugstinājies.
Regulāra augļu un ogu lietošana var palīdzēt izvairīties no dažādām saslimšanām vai mazināt to simptomus. Tādēļ ir tik būtiski ik dienas iekļaut ēdienkartē svaigus augļus un ogas. Dienas laikā katram ieteicams apēst 2–4 porcijas svaigu augļu un ogu, atbilstoši vienā ēdienreizē –vienu porciju augļu. Viena porcija ir apmēram viens ābols vai banāns, divi mandarīni vai kivi, sauja ogu. Piedāvājam dažus padomus, kā augļus un ogas iekļaut ēdienkartē visas dienas garumā:
- sāciet rītu ar glāzi svaigi spiestas augļu sulas, glāzē pievienojiet arī mazliet augļu biezumus,
- brokastu pārslām, muslim vai putrai pievienojiet sauju ogu vai piegrieziet vienu banānu vai pāris kivi,
- ābols vai bumbieris, apēsts pāris stundas pirms pusdienām, sniegs sāta sajūtu, lai jūs spētu sagaidīt maltīti,
- pusdienās desertā apēdiet kādu augli vai sauju ogu vai izvēlieties tādu desertu, kam ir pievienoti svaigi augļi vai ogas, piemēram, augļu salāti vai želeja būs lieliska izvēle,
- launagā ieteicams jogurts ar svaigu augļu gabaliņiem vai ogām; varat izmantot dzērvenes vai mellenes, mango vai ananasa gabaliņus,
- vakariņās salātiem pievienojiet svaigu augļu gabaliņus vai ogas, piemēram, dzērvenes, āboli, ananasi, mango vai avokado lieliski papildinās tradicionālos svaigos salātus, kāpostus vai burkānus,
- dienas laikā izvēlieties dažādus augļus un ogas, vēlams, arī dažādus pēc to krāsas; noteikti lietojiet tikai kvalitatīvus, nebojātus augļus, pirms ēšanas tos rūpīgi nomazgājot,
- gādājiet, lai mājās vienmēr būtu svaigi augļi, tad brīžos, kad vajadzēs remdēt izsalkumu, veselīgas uzkodas būs viegli pieejamas,
- iekļaujiet savā pirkumu sarakstā dažādus svaigos augļus un reizi nedēļā arī kādu eksotiskāku augli no plašā veikalu piedāvājuma klāsta.

Aptauju veica pētījumu kompānija "Data Serviss". Kopumā tika aptaujāts 1201 iedzīvotājs no visas Latvijas.

Latvijas Augļkopju asociācija

Līga Bērziņa

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts