Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.11.2020

Uzturs ārpus mājas un maltīšu regularitāte – pētījumā noskaidroti galvenie bērnu uztura izaicinājumi

Uzturam bērna veselības nodrošināšanā ir liela nozīme, jo tas palīdz augošajam organismam uzņemt visu nepieciešamo pilnvērtīgai darbībai. Ikdienā galvenokārt rūpes par bērna uzturu uzņemas vecāki, tomēr svarīgi veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu nodrošināt arī atrodoties ārpus mājām. Tieši šo kā savu lielāko izaicinājumu bērnu uztura veidošanā uzsver 49% bērnu vecāki, noskaidrots Bērnu slimnīcas veiktajā pētījumā*. Tāpat aptaujā, kas veikta Bērnu slimnīcas veselīga uztura kustības Ēstprieks ietvaros, 41% vecāku norādījuši, ka saskaras ar ēšanas režīma neievērošanu – vecāki norāda, ka bērns bieži izlaiž ēdienreizes vai našķojas starp ēdienreizēm, tādējādi atsakoties no kādas no ēdienreizēm.

Aptaujas respondentu vidū tika izcelti arī citi izaicinājumi bērnu uzturā, ar ko sastopas vecāki Latvijā – 19% norādīja, ka bērni kategoriski atsakās no veselīgiem produktiem un ēdieniem, savukārt, 17% saskaras ar līdzekļu nepietiekamību kvalitatīvas un pilnvērtīgas pārtikas iegādei. Tāpat daļai respondentu (11%) trūkst zināšanu par to, kādam jābūt bērna vecumam un vajadzībām atbilstošam uzturam, bet retāk vecāki saskaras ar viedokļu atšķirību par to, kādam jābūt bērnu uzturam (9%), vai izaicinājumiem ar bērnam īpaši noteiktu diētu vai produktu nepanesamību (4%).

"Lai palīdzētu vecākiem risināt ar bērnu uzturu saistītos izaicinājumus, ir radīta veselīga uztura kustība Ēstprieks. Tā palīdz vairot izpratni par veselīga uztura nozīmi bērnu uzturā, izglītojot vecākus par ne tikai garšīga, bet arī uzturvielām bagāta, vietēja un pievilcīgi pasniegta ēdiena nozīmību mūsu bērnu attīstības procesā," stāsta Bērnu slimnīcas uztura speciāliste un Ēstprieks ēdienkartes autore Lizete Puga. Uztura speciāliste ir izstrādājusi īpašu ēdienkarti, kas primāri tikusi radīta Bērnu slimnīcas mazajiem pacientiem, tā, lai 10 dienās visas ēdienreizes būtu pēc iespējas daudzveidīgākas un piemērotas 8 specializētiem diētu veidiem.


Dace Zaldāte Rozentāle

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts