Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.12.2013

Uzlabos kvalitatīva svaigpiena apriti un kontroli

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas precizē veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, lai samazinātu administratīvo slogu svaigpiena pircējiem un ar datubāzes palīdzību nodrošinātu svaigpiena kvalitātes rādītāju automātisku aprēķināšanu. Prasības svaigpiena kvalitātes rādītājiem netiek mainītas.

Izmaiņas noteikumos paredz pilnveidot Lauksaimniecības datu centra (LDC) vienoto svaigpiena kvalitātes elektronisko datubāzi, kas turpmāk veiks neatkarīgu un objektīvu baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējo ģeometrisko rādītāju aprēķinu svaigpienam, pamatojoties uz visu laboratorijā iesūtīto obligāto un oficiālo svaigpiena paraugu analīžu rezultātiem. 

Izmaiņas noteikumos svaigpiena pircējiem dos iespēju iepirkt tikai kvalitatīvu svaigpienu, kā arī būtiski samazināsies administratīvais slogs. Turpmāk svaigpiena pircējiem nebūs vairs jāaprēķina baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējais ģeometriskais rādītājs un neatbilstību gadījumā nebūs pienākums par to ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), jo PVD būs pieejama informācija LDC datubāzē par visiem ražotājiem.

 Tāpat izmaiņas noteikumos dos iespēju ražotājiem un pircējiem laikus un regulāri sekot līdzi objektīviem svaigpiena kvalitātes rādītājiem un iespējami ātri reaģēt un novērst tās neatbilstības, kas pasliktina svaigpiena kvalitāti. Paredzams, ka darbības, ko turpmāk veiks LDC datubāze, stāsies spēkā no 2014.gada 1.maija.

Noteikumi paredz, ka svaigpiena pircējiem LDC vienotajā svaigpiena kvalitātes datubāzē būs pieejama informācija par ražotājiem, no kuriem tas pērk svaigpienu, kā arī par ražotājiem, kuriem izteikts brīdinājums ar termiņu neatbilstību novēršanai vai kuriem noteikts aizliegums realizēt svaigpienu. 

Izmaiņas noteikumos tiks vēl skatītas valdībā. Plašāka informācija par grozījumiem MK 2010.gada 9.februāra noteikumos Nr.123 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”, ko ceturtdien, 12.decembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40308711

Viktorija Kalniņa


  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts