Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

07.05.2014

Trifeles

Trifele ir melni augļķermeņi, bumbuļveidīgi, ar piramidālām kārpiņām.
Tā ir viena no izsmalcinātākajām delikatesēm pasaulē,  tā aug zem zemes starp ozolu, lazdu un dižskābaržu saknēm.  Tā ir reta ēdamā sēne, kas tiek uzskatīta par delikatesi daudzās pasaules daļās. Trifeles parasti novāc savvaļā, un īpašās meklēšanas un atrašanas tehnikas dēļ tās  ir diezgan dārgas. 


Daži no trifeļu sugas ir ļoti vērtīga kā pārtika. Franči dažkārt trifeles sauc par „kulinārijas dimantu’’.  Ēdamās  trifeles tiek turētas  augstā cieņā, gan Tuvo Austrumu, gan franču, spāņu, itāļu un grieķu virtuvēs.

85 % trifeļu tiek audzētas  Eiropā, 10%  Ķīnā, un tikai  5 %  Ziemeļāfrikā. Katru gadu tiek saražotas ap  200 tonnas trifeļu.

Pasaules trifeļu tirgus ir atkarīgs gandrīz pilnīgi no  Eiropā izaudzētajām , populārākās trifeļu audzētājvalstis ir  Spānija , Francija, Itālija.

Ir vairāki  populāri un pārtikā  izmantojami trifeļu veidi, vispazīstamākie ir:

1. Melnās ziemas trifeles (Tuber Melanosporum Vitt.), pazīstamas kā Norčas, Spoleto vai Perigoras trifeles, kas tiek iesētas dažus centimetrus zem zemes un izaug no novembra vidus līdz marta vidum.

2. Baltās ziemas trifeles (Tuber Magnatum Pico), kas zināmas ar nosaukumu 
Pjemontas baltās trifeles, baltās Alba trifeles vai Acqualagna. Tās savāc 80 cm zem zemes laika posmā no 1. oktobra līdz 31. decembrim.

3. Melnās vasaras jeb "angļu" trifeles (Tuber aestivum Vitt.) gandrīz vienmēr ir atrodamas tieši zem zemes virsmas periodā no 1. maija līdz 30. novembrim.

4. Burgundijas jeb Fragno trifeles (Tuber Uncinatum Chatin) aug tādā pašā dziļumā kā vasaras trifeles, un tās novāc laikposmā no 1. oktobra līdz 31. decembrim.

5. Bālganās jeb Marzuolo trifeles (Tuber Albidum vai Borchii Vitt.) savāc vidējā dziļumā no 15. janvāra līdz 30 aprīlim.

6. Muskusa trifeles (Tuber Brumale var. Moschatum de Ferry) savāc vidējā dziļumā zem zemes laika posmā no 1. janvāra līdz 15. martam.




Katram  trifeļu veidam  ir sava raksturīga nokrāsa , izmērs un aromāts. Visas melnās trifeles Eiropā tiek augsti novērtētas , bet no baltajām  trifelēm  tikai dažas ir vērtīgas Trifeļu popularitāte pasaulē ir izskaidrojama ar diviem faktiem: tas ir ļoti rets produkts,  un tām ir spēcīga garša un aromāts, kas  rada spēcīgu iespaidu,

Trifeļu meklēšanas sezona  ilgst no rudens līdz pavasarim,  to nosaka katras valsts regulas, jo trifeles nedrīkst meklēt visu cauru gadu. Regulas nepieciešamas galvenokārt tāpēc, lai augsne spētu atkopties pēc tās izārdīšanas trifeļu medību laikā. Mūsdienās trifeļu mednieki izmanto speciāli apmācītus suņus, kuri atrod zemē slēptos dārgumus - trifeles. 

Eiropā  ir pieprasīta  Scorzone melnā, vasaras melnā un Muscat melnā, kuru  bieži pārdod kopā ar ziemas melno.  Bianchetto baltā un Marzuolo baltsā, ir sastopami visā Eiropā , bet vairāk ir pieprasīta Itālijā.

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts