Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

20.10.2011

Tradicionālā ķirbju izstāde

Veselas divas nedēļas no 26. oktobra līdz 6. novembrim Latvijas Dabas muzejā notiks ķirbju kolekcijas izstāde, kurā būs apskatāma pārsteidzoši liela šī gada ķirbju raža. Izstādē varēs aplūkot vairāk nekā 80 dažādu pasaulē lielāko ogu šķirnes. Izstāde organizēta sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības entuziastu klubu „Tomāts”.

Vitamīniem bagāto ķirbju ražu izstādē izstādīs Valentīna Kuzņecova no Talsu novada, Sarma Žarčinska no Rīgas, Inta Lielbārde no Dobeles, Bražūnu ģimene no dārzniecības "Neslinko" Ķekavas pagastā.

Ķirbji ir ķirbju dzimtas augs, kura tuvākie radinieki augu pasaulē ir melones, arbūzi, gurķi un kabači. Ķirbji ir lielākie ķirbjveidīgie un milzu ķirbji var sasniegt pat 600 kg svaru. Ķirbjus vislabāk ēst svaigus, īpaši muskata, rožu, riekstu, šokolādes ķirbjus. Tie ir visgaršīgākie. Arī izstādē, kā ierasts, apmeklētājiem neliks vilties degustējamo ķirbju klāsts. Būs iespēja nogaršot gan riekstu un melones, gan sviesta un šokolādes, un citus ķirbjus ar izteiktu garšu, kā arī iegādāties izstrādājumus no ķirbjiem – ķirbju sukādes, biezsulas un pašus ķirbjus.

Pārtikā var izmantot gandrīz visu ķirbi, jo vērtīgo īpašību dēļ ķirbis latviešu virtuvē kļūst aizvien iecienītāks. Ēdams ir gan mīkstums, gan sēklas, ķirbja ziedus var sažāvēt un gatavot tēju – tā stimulē organisma aizsargspējas. Uzturā izmanto arī mizu, ko var samalt un lietot kā pārtikas piedevu.

Ja veselu ķirbi pērk tirgū vai veikalā, jāraugās, lai tā miza nebūtu bojāta. Vēlams, lai ķirbim būtu vismaz piecus centimetrus gara astīte, jo tikai pareizi novākts ķirbis ar sausu, cietu kātu glabāsies ilgi.

Izstādē ar audzētājiem varēs konsultēties par veselīgo dārzeņu audzēšanu. Apmeklētājiem būs pieejams arī DEK tomāts sēklu fonds.

Izstādes atklāšana plkst. 11:00 muzeja otrā stāva izstāžu zālē.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!



Raimonds Udačs,
Latvijas Dabas muzeja
Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļa

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts