Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

19.10.2011

Top Laimas „Šokolādes māja”

A/s „Laima” uzsāk īstenot projektu „Šokolādes māja”. Tā mērķis ir saglabāt un attīstīt Latvijas industriālo mantojumu, nodrošinot kultūras piedāvājumu ārpus Rīgas centra. Šī mērķa īstenošanai Miera ielā tiks renovēts vietējas nozīmes kultūras piemineklis - 1939. gadā arhitekta S. Borbala projektētā ēka Latvijas nacionālajam saldumu ražošanas lepnumam „Laima”. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk kā 600 tūkstoši latu. Renovācijas gaitā kultūras piemineklis tiks saglabāts un paplašināta dažādu sabiedrības grupu piekļuve tam, nodrošinot esošā muzeja turpmāko darbību industriālās vēstures izzināšanai un popularizēšanai. Ēkas renovācija un ekspozīcijas paplašināšana radīs iespēju piesaistīt gan kultūras un arhitektūras cienītājus, gan gastronomiskos tūristu un ražošanas procesa izzinātājus.

Šokolādes māja renovētajā ēkā Miera ielā, kas iekļaujas šokolādes ražošanas rūpnieciskajā kompleksā, nākotnē varētu uzņem 15 000 – 20 000 tūristu gadā. Ekspozīcijas un ekskursiju kopējā platība plānota ap 3000 kv.m. apjomā, veicot uzlabojumus piekļuvei un paplašinot muzeja ekspozīciju.  Muzejs būs piemērots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tāpat īpaši domāts par  „zaļā” dzīvesveida piekritējiem. Ēkas renovācija būs nozīmīgs ieguldījums Miera ielas radošā kvartāla izveidē, kurā, atbilstoši Rīgas pilsētas attīstības plāniem, paredzēts veicināt kultūras dzīves attīstību.

Projekta attīstības gaitā tiks renovēta ēka Miera ielā, uzlabojot tās vizuālo un tehnisko stāvokli, vienlaicīgi saglabājot kultūrvēsturisko vērtību. Ēkā izvietotais muzejs eksponēs Latvijas saldumu ražošanas attīstību un sasniegumus, kļūstot par unikālu piemēru kultūras, vēstures un ražošanas integrācijai. Tas ļaus izzināt saldumu ražošanas industriālo vēsturi, mūsdienu sasniegumus un to popularizēšanu starptautiskā mērogā, izmantojot unikālu muzeja koncepciju – muzeja un ražošanas integrāciju.

„2014. gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Šokolādes māja  ar savu oriģinalitāti kalpos Latvijas popularizēšanai pasaulē, ilgstoši saistot vietējo un starptautisko tūristu interesi. Būt Eiropas kultūras galvaspilsētai ir augstu vērtējama iespēja atklāt Latviju pasaules kontekstā. Kreatīvi risinājumi Šokolādes mājā sniegs izziņas un atpūtas iespējas viesiem un iedzīvotājiem,” projektu raksturo Vadims Vlasovs, NP Foods Attīstības departamenta direktors.

Projekts Šokolādes māja izstrādāts 2010. – 2011. gadā un saskaņots gan pilsētas būvvaldē, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā. Projektu plānots realizēt 2012.–2013. gadā. Objekta apmeklējums sniegs plašas iespējas: Kultūras mantojuma objekta apskate – vēstures un arhitektūras cienītājiem, Baltijas šokolādes muzeja apskate un degustācijas – gastronomijas tūristiem, ražošanas procesu apskate un degustācijas – uz izziņu vērstajiem tūristiem. Tiks veidotas interesantas un mainīgas ekspozīcijas, un sniegta iespēja biedrībām un radošām organizācijām darboties Šokolādes mājas ietvaros. 

Kopš 2005. gada šokolādes ražošanas ēkā Miera ielā jau darbojās šokolādes muzejs, kas uzņēma līdz 5000 apmeklētājiem gadā. Apmeklētājiem bija iespēja iepazīt leģendāro Laima šokolādes ražošanas vēsturi un ražošanas tehnoloģijas, degustēt populāros produktus. No 2010. gada interesentiem iespējams iepazīt saldumu ražošanas vēsturi Rīgā, piedaloties arī biedrības „Cita Rīga” organizētajās ekskursijās „Saldā Rīga”.

Par A/s „Laima”
Šobrīd A/S „Laima” ir lielākais šokolādes un saldumu ražotājs Baltijā, kurā šokolādes ražošana joprojām tiek veikta pēc klasiskās pilnā cikla ražošanas metodes, ko 1870. gadā ieviesa fabrikas dibinātājs Teodors Rigerts. AS Laima ir NP Foods grupas uzņēmums. Produkciju eksportē uz 25 pasaules valstīm.
AS Laima lielākais īpašnieks ir Latvijas uzņēmējiem piederošā AS Nordic Partners, kura iegādājusies 51% kapitāldaļu starptautiskajā Nordic Partners Limited holdingā. Nordic Partners un tam piederošo uzņēmumu lielākais akcionārs ir Daumants Vītols - viens no pirmajiem vērienīgā holdinga dibinātājiem, kurš ilgstoši strādājis un vadījis arī vairākus holdinga pārtikas un nekustamā īpašuma uzņēmumus.





  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts