Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

27.09.2011

Svaigu ābolu lietošana ikdienas uzturā

Latvijas Augļkopju asociācija gatavojas tradicionālajam Ābolu festivālam. Tas notiks 8. un 9. oktobrī Rīgā pie tirdzniecības centra Spice, tāpēc aicinām rezervēt šo laiku un pievienoties pasākuma norisēm. Lielos un mazos festivāla apmeklētājus divu dienu garumā priecēs ābolu degustācijas, radošas aktivitātes un informatīvas spēles par svaigiem augļiem un ogām.

Tāpat aicinām visus Latvijas zemniekus bagātināt Ābolu festivālu ar savu ābolu šķirnēm, papildinot gan degustāciju galdus un citas aktivitātes!

Latvijas Augļkopju asociācija aicina būt radošiem, veidojot veselīgu ēdienkarti, un sezonas laikā apēst vismaz piecus ābolus dienā - svaigā veidā vienus pašus vai kombinācijā ar citiem produktiem. Iedvesmai pāris idejas ābolu lietošanai uzturā.

Izvēlies dažādas ābolu šķirnes.
1. Ābolus sagrieziet 8 daiviņās un izņemiet serdi. Serdes izņēmējs atvieglos darba procesu un veidos vizuāli pievilcīgu rezultātu.
2. No ābolu daiviņām veidojiet mazus kuģīšus. Ābola miza var kalpot buras vietā.
3. Ābolus var sagriezt arī šķēlēs un skaisti sakārtot dažādos rakstos uz šķīvja. Lai griezuma vietas nepaliktu brūnas, tās var viegli apslacināt ar citrona vai ananāsa sulu.
4. Ābolu kubiciņi uz koka irbulīšiem ir lieliska un veselīga svētku galda rota. Izveidotos ābolu izlases irbulīšus var uzspraust arī uz veseliem, nesagrieztiem āboliem, tādejādi pasniegšanas veidu padarot atraktīvāku.
5. Āboli kā našķis ir gardi ar dažādām mērcēm – gan gatavotām no svaigiem augļiem un ogām, gan iebiezināto pienu, karameļu, vaniļas un citām mērcēm.
6. Nomizotus ābolus sarīvē skaidiņās uz rupjās sakņu rīves. Pievieno kanēli, samaisi un masu kārto deserta trauciņos. Jauku vizuālo un garšas akcentu dos piparmētru lapiņas.
7. Uz smalkās rīves sarīvēti āboli būs veselīga maltīte mazajiem, tādejādi dienā uzņemot nepieciešamo, ābolos esošo uzturvielu daudzumu.
8. Ļoti atsvaidzinošas un gardas ir svaigi spiestas ābolu sulas. Novērojumi liecina – jo ātrāk un vieglāk tiek iegūta veselīga sula, jo vairāk tā tiek lietota ikdienas uzturā. Tāpēc ļaujiet iespēju robežās lielāko darbu paveikt virtuves kombainiem un sulu spiedēm.


Vairāk receptes pieejamas Latvijas augļkopju asociācijas izveidotajā bukletā (http://www.augliveselibai.lv/uploads/files/Receptes_ar_augliem_ogam.pdf).

Pasākums, kas finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.

Līga Bērziņa,
projekta vadītāja

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts