Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.06.2020

RTU uzvar RSU veselīgas maltītes izaicinājumā

Maxima Latvija, uzsverot veselīga uztura nozīmi, izaicināja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentus iegādāties produktus par zemu cenu un gatavot maltītes, lai pierādītu, ka ierobežoti līdzekļi nav šķērslis ēst gan veselīgi, gan garšīgi. Diviem universitāšu pašpārvalžu pārstāvjiem Rebekai Ozolai (RSU) un Mārtiņam Arājam  (RTU) bija 5 dienas jāgatavo maltītes no Maxima veikalos nopērkamiem produktiem. Žūrija, šefpavārs Raimonds Zommers un uztura speciāliste Ksenija Andrijanova, par uzvarētāju atzina RTU studentu Mārtiņu Arāju, kurš pārsteidza ar prasmi gatavot izcilas maltītes, trīs ēdienreizēm 5 dienu laikā iztērējot 24,17 eiro. Vienas maltītes izmaksas vidēji bija 1,60 eiro. 

“Gada sākumā uzsākām kustību Taupīt ir stilīgi ar mērķi cilvēkus mudināt ietaupīt pārtikas izdevumiem, lai vairāk paliktu sev, ģimenei un hobijiem. Šīs kustības ietvaros izaicinājām studentus pierādīt gan sev, gan citiem, ka izdevumus pārtikai ikviens var samazināt plānojot maltītes, iepērkoties retāk un izvēloties kvalitatīvus produktus par zemāku cenu. Abi dalībnieki ik dienas demonstrēja, ka izdevīgi iepirkties nozīmē arī gatavot gardi un veselīgi, jo par ietaupīto naudu viņi varēja nopirkt vairāk dažādus produktus, ko atzinīgi novērtēja arī šī eksperimenta žūrija,” komentē ”Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

“Šī nedēļa Maximas izaicinājumā bija ļoti interesanta, jo, lai gan regulāri gatavoju sev pašam, tik precīzi ēdienkarti neplānoju. Patīkami pārsteidza, cik ļoti var samazināt izmestās pārtikas daudzumu plānojot maltītes, kā arī izvairīties no dažādām impulsīvām neveselīgajām izvēlēm. Tas ir būtiski arī lai samazinātu izdevumus. Plānojot maltītes, man bija vieglāk atcerēties par salātu un augļu lietošanu uzturā, kas bieži vien mēdz pieklibot. Domāju, vislabāk secinājumus varētu izdarīt pēc mēneša šādas rūpīgākas plānošanas, jo tas dotu iespēju plānot arī citas lietas ilgtermiņā,” stāsta “Maxima Latvija” studentu izaicinājuma uzvarētājs M.Arājs. 

Savukārt otrās vietas ieguvēja R.Ozolniece, kura eksperimenta laikā Maxima veikalos iztērēja līdzīgu summu, 27,83 eiro, saka, ka šis projekts bija izaicinājums gan laika, gan budžeta plānošanā. “Šķietami pašsaprotamas lietas, kā iepirkuma groza piepildīšana bez mammas palīdzības, lai produkti pietiktu vairākām dienām uz priekšu un katra maltīte būtu citāda, bija radošuma un izdomas treniņš. Šis projekts bija lieliska iespēja iegūt priekšstatu, ka nelielas piepūles rezultātā ir iespējams gatavot veselīgi un arī finansiāli izdevīgi,” komentē R. Ozolniece. 

Žūrijas dalībniecei K.Andrijanovai šis Maxima Latvija izaicinājums bija iespēja pārliecināties, ka mūsdienu jaunieši nopietni apzinās veselīga uztura nozīmi dzīves kvalitātei. “Pārtikšana no pusfabrikātiem un alus studentiem kļūst arvien nepopulārāka. Mārtiņš izvēlējies tiešām veselīgus produktus un piemeklējis atbilstošas receptes. Tajās atrodamas visu grupu uzturvielas - gan tauki, gan olbaltumvielas, gan ogļhidrāti. Ar uzmanību netikai apdalīti arī dārzeņi un augļi. Butu vērtīgi vairāk iekļaut zivis. Studentiem risinājums ierobežota budžeta apstākļos ir siļķe, kas Maxima veikalos maksā vien 1,15 eiro. Lēta, bet ar augstu omega-3 saturu,” stāsta uztura speciāliste.

“Rebekas ēdienkarte ir atbilstoša karstajai vasarai. Tajā nav gaļas, bet kā olbaltumvielu avoti ir izmantoti tuncis, lasis, siers biezpiens, olas, pupiņas. Šī ir pareiza pieeja - nedrīkst vienkārši nostumt gaļas kotleti no šķīvja, tā ir jāaizvieto ar citiem olbaltumvielu avotiem,” RSU studentes ēdienkarti vērtē K.Andrijanova. “Var redzēt, ka Rebekai rūp sava veselība, labsajūta un uztura kvalitāte. Tomēr ieteiktu ieviest ēdienkartē vairāk salikto ogļhidrātu - pilngraudu rīsus, griķus vai citus graudaugus. Tāpat var ieviest launagu vai otrās brokastis, piemēram, riekstu sauju vai skābpiena produktus - kefīru, rūgušpienu, rjaženku. Šie produkti labvēlīgi ietekmē zarnu trakta mikrofloru, kas ir īpaši svarīgi stresa apstākļos,” vērtē uztura speciāliste.

Savukārt šefpavārs R.Zommers pauž prieku, ka jaunieši gatavo ar izdomu un piedomā, lai maltītes būtu gan estētiski pievilcīgas, gan eleganti pasniegtas. “Īpaši Rebekai ēdienu izskats ir izcils, mūsdienīgi pasniegts.  Arī produktu salikumi un gatavošanas veids ir vairāk mūsdienīgs, jaušams, ka jaunietei ir svarīgs veselīgs dzīvesveids. Savukārt Mārtiņam uzslava, ka arī stiprā dzimuma pārstāvis gatavo ar izdomu. Redzams, ka puisis koncentrējies, lai maltītes būtu sātīgas. Mans ieteikums viņam ir turpināt eksperimentēt ar garšām un pamēģināt kādus varbūt vēl nezināmus produktus, lai dažādotu ēdienkarti,” vērtē R.Zommers. 




Liene Dupate-Ugule

  

Vēl ziņas

Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem
Ir nācis klajā pirmais MICHELIN ceļvedis Latvijā


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts