Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

18.03.2023

Riga Street Food festivāls Vecrīgā

Divas dienas 10. un 11. martā Vaļņu un Kaļķu ielā norisinājās garšu festivālu, kas  pulcēja labākos Street Food meistarus, sniedzot apmeklētajiem iespēju baudīt ēdienus no dažādām pasaules virtuvēm. Viesiem bija iespēja nobaudīt ēdienus, piedalīties interesantās aktivitātēs un iepazīt dažādas street food novitātes.

Street food vēsture

Zemāka cena, ātrāks serviss, autentiskums, garšu daudzveidība – tās ir tikai dažas no niansēm, kas raksturo street food jeb ielas ēdienu, kas, lai gan daudzviet pasaulē pazīstams jau gadu desmitiem, citur – pat simtiem, Latvijā popularitāti guvis vien pēdējo trīs gadu laikā.

Street Food ir pārtika vai dzērieni, ko uz ielas vai citās sabiedriskās vietās, piemēram, tirgos, gadatirgos, parkos un klubos. Lielākā daļa street food tiek klasificēti arī kā fast food ātrās uzkodas, lai gan tas nav viens uz tas pats.
Fast food koncentrējas uz ātrumu, pieļaujot atkāpes no produktu kvalitātes. Bet street food pamatkoncepts ir apēst ātri, tepat uz ielas, par pieņemamu cenu, bet svarīgs ir autentiskums un kvalitatīve. Parasti street food ir lētāki nekā restorānu ēdieni. Jaunākie pētījumi liecina, ka 2,5 miljardi cilvēku katru dienu ēd street food.

Vēsturiski street food aizsākumi atrodami jau senajā Grieķijā. Tāpat Pompejas izrakumu laikā tika atklātas liecības par lielu skaitu street food pārtikas pārdevēju.

19. gadsimtā ielu pārtikas tirgotāji Transilvānijā tirgoja dažādas uzkodas, kas ceptas keramikas traukos uz karstām oglēm iekšā. Tā laika liecībās atrodami aizsākumi arī Frī kartupeļiem, kas iespējams, radās kā ielas ēdiens Parīzē 1840. gados. Viktorijas laika Londonā ielu ēdieni ietvēra cūkas- zirņu zupu, zirņu pākstis sviestā, garneles un želejzušus.

Galerija

  

Vēl ziņas

Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem
Ir nācis klajā pirmais MICHELIN ceļvedis Latvijā
Ēdienu inovācijas un hibrīdēdieni ilgtspējīgai pārtikas nozarei


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts