Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

22.10.2015

Restorānu viesi novērtē kvalitāti

Apmeklējot restorānu, 57% iedzīvotāju kā viens no būtiskākajiem kritērijiem ir kvalitatīvs, no vietējiem produktiem pagatavots ēdiens, liecina Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) sadarbībā ar Snapshots veiktā aptauja. To pierāda arī rekordaugstie Rīgas restorānu nedēļas rezultāti, kuras laikā restorānos tika pasniegti 9670 īpašo piedāvājumu, kas raksturo mūsdienu Latvijas garšu. Tas ir par 95,3% vairāk nekā pērn. 


Aizvien lielākā vērtība tiek piešķirta restorāniem, kuros iespējams baudīt kvalitatīvus, no vietējiem produktiem pagatavotus ēdienus, to norāda 57% aptaujāto, kas ir par 10% vairāk nekā 2013.gadā. No 47% līdz 50% palielinājies arī Eiropas virtuves cienītāju īpatsvars, un dubultojies to patērētāju īpatsvars, kas iecienījuši eko virtuves restorānus – šobrīd tas sasniedzis 8%. 

Aizvien retāk restorānu apmeklētāji nododas eksotisku garšu meklējumiem, piemēram, Āzijas virtuve kā kritērijs restorāna izvēlē šogad svarīga 40% Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju pretstatā 51% 2013.gadā. Popularitāti zaudē arī ātrās apkalpošanas restorāni/bistro – to popularitāte kritusies par 11%, sasniedzot 35%.

To, ka priekšroka tiek dota Latvijai raksturīgām garšām un produktiem, pierāda arī pagājušajā nedēļā RTAB organizētās Rudens Rīgas restorānu nedēļas apmeklētāju skaits – to apmeklēja 9670 interesentu, kas ir par 95,3% vairāk nekā aizvadītā gada rudenī. Rīgas restorānu nedēļas dalībnieki ir restorāni, kas ikdienā saviem apmeklētājiem piedāvā un popularizē mūsdienu Latvijas virtuvi.

“Nav noslēpums, ka mums nav tik spēcīgas restorānu kultūras kā citās Eiropas un pasaules valstīs – visbiežāk esam raduši gatavot mājās vai īpašākās reizēs aizdoties ciemos pie radiem vai draugiem. Taču aizvadītā Restorānu nedēļa pozitīvi pārsteidza ikvienu – gan mūs kā organizatorus, gan restorānu pārstāvjus, gan tās apmeklētājus, saņemot atteikumu kādā no izvēlētajiem restorāniem, kas pilnībā rezervēts jau pāris dienas atpakaļ. Šis apmeklētāju skaits ir lielākais, kādu līdz šim esam pieredzējuši, un tas pierāda, ka esam gatavi kaut uz brīdi izlauzties no ierastā dzīves rituma, lai atvērtu restorānu durvis, iepazītu jaunas garšas un sajustos īpaši,” skaidro RTAB valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča. 

Visvairāk viesu no 12.-18.oktobrim apkalpoja restorāns “Kolonāde.Mūsu stāsti..”, apkalpojot 779 gardēžu, tam sekoja restorāns “Astor” ar 663 pasniegtām maltītēm un “Ostas skati” – 616. 

Kā norāda restorāna “Kolonāde.Mūsu stāsti..” šefpavārs Ainārs Volodka, “gan man, gan visai restorāna komandai tā ir labākā pateicība par ieguldīto darbu - gada jubileju nosvinēt kopā ar apmierinātiem Rīgas Restorānu nedēļas viesiem. Priecājamies, ka restorānu kultūra, ēdiena un vīna baudīšana pamazām kļūst par ierastu un pieejamu dzīves sastāvdaļu arvien vairāk rīdzinieku un Rīgas viesu. Tā ir iespēja parādīt, ka gardēža cienīgu baudījumu, fantastisku atmosfēru un augsta līmeņa servisu pašā Rīgas centrā var nobaudīt arī par pieejamām cenām. Ir sajūta, ka Rīgas Restorānu nedēļa ir lielākais pasākums, kas attīsta Rīgu kā gastronomijas centru.”

“Snapshots” aptauja par restorānu izvēles kritērijiem veikta šī gada oktobrī, aptaujājot 747 Rīgā un Pierīgā dzīvojošus respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 


Anna Blaua


  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts