Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

04.05.2022

Receptes Baltā galdauta svētkiem


Ko labāk celt galdā un kā noformēt Baltā galdauta svētku mielastu? Maijs ir īpašs svētku laiks Latvijā, jo atzīmējam Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu. Šajā laikā jo īpaši vēlamies pavadīt laiku kopā ar ģimeni, un nav noslēpums, ka tieši svētku mielasts stiprina kopības sajūtu ar ģimeni, draugiem un saviem tuvajiem. Par godu valsts sumināšanai, Maxima Latvija garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers dalās modernās recepšu idejās, kā šogad paspilgtināt savu svētku galdu mūsdienīgā veidā, savukārt Brantu muižas saimniece Ilze Briede dalās tradicionālajos svētku svinēšanas paradumos savā ģimenē. 

“Mūsmājās, Brantu muižā, 4. maijā rūpējamies, lai tiktu pasniegta bagātīga svētku maltīte un būtu skaisti noformēts galda klājums. Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad galds tiks klāts ar baltu galdautu, rotāts ar pavasara ziediem un baltām svecēm. Gatavojot svētku maltīti, galdā iesaku celt to, ko ēd gan pieaugušie, gan bērni, un kas bagātīgi izskatās uz galda, piemēram, veselas vistas cepeti. Lai maltīte būtu krāšņa un veselīga, svētku galdu var papildināt ar cepeškrāsnī ceptiem vai tvaicētiem dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem, burkāniem, brokoļiem, puķkāpostu, svaigu kāpostu, papriku un rupji sagrieztu sīpolu. Vienlaikus, lai simbolizētu latviskumu un tradīcijas, uz galda noteikti būs speķa rauši, skābeņu pīrāgi, rupjmaize un kaņepju aizdars. Savukārt svētku noslēgumā un saldajā ēdienā vienmēr iederēsies uzpūtenis ar vaniļas mērci, kā arī īsta mājas kūka ar vārīto krēmu un sviesta mīklas kārtiņu,” savās svētku mielasta idejās dalās Brantu muižas saimniece Ilze Briede.

“Baltā galdauta svētki ir īpaša diena ikviena Latvijas iedzīvotāja sirdī, kuras laikā godinām Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu. Jāteic, lai arī tradīcijas katrā ģimenē ir atšķirīgas, taču kopā pavadīts nesteidzīgs mirklis pie viena galda, lai baudītu kopīgu maltīti, ir vienota aktivitāte ikvienā ģimenē. Maijs ir lielisks mēnesis, kad daba mostas un arī dārzeņi nemanot kļūst aromātiskāki un šķietami gardāki, pietam, šajos svētkos varam apvienot jau ierastas tradicionālas garšas ar vēl neatklātām. Šiem svētkiem vēlos ieteikt divas mūsdienīgas, viegli un ātri pagatavojamas receptes, kas tradicionālo svētku galdu padarīs neparastāku, bet vienlaikus būs arī garšām bagātas un veselīgas,” stāsta šefpavārs un Maxima Latvija vēstnesis Raimonds Zommers.

Raimonda Zommera svētku galda receptes

Skābeņu salāti ar svaigu fenheli, sparģeļiem un sviestā ceptu sama fileju

Sastāvdaļas 4 personām:

1 kg sama fileja
800 g zaļie sparģeļi
100 g sviests
3 daiviņas svaigi ķiploki
1 ēd.k. citronu sula
Sāls, pipari
2 ēd.k. olīveļļa 
2 gb. svaigs fenhelis
1 bunte skābenes

Pagatavošana:
1. Fenheli iemarinē– sagriež ļoti plānās šķēlītēs, apkaisa ar sāli, olīveļļu, citrona sulu, samaisa un atstāj marinēties uz 10 min. Pirms pasniegšanas iemaisa svaigas skābenes.
2. Sama fileju apkaisa ar sāli, pipariem. Uz uzkarsētas pannas, kurā izkausēts sviests, uzliek samu un lēni cep līdz veidojas kraukšķīga garoziņa un ir gatavs. 
3. Sparģeļus noblanšē un cep uz pannas sviestā, kapātos ķiplokos. Pirms pasniegšanas uzkaisa sāli pēc katra gaumes.

Vīnā gatavoti rabarberi ar baltās šokolādes un biezpiena uzpūteni

Sastāvdaļas 4 personām:

1 kg rabarberi 
400 g cukurs
300 ml baltvīns
300 g baltā šokolāde 
300 g biezpiens
1 t.k. citrona miziņas

Pagatavošana:
1. Rabarberus nomizo un sagriež 5 cm garos stienīšos. 
2. Sagatavotos rabarberu stienīšus liek katlā un pievieno 300 ml ūdeni, 300 ml baltvīnu un 300 g cukura. Visu vāra 30 minūtes, pēc tam atdzesē un pasniedz.
3. Katlā izkausē balto šokolādi, pievieno biezpienu, cukuru, laima miziņu un kārtīgi saputo ar slotiņu. 
Sagatavoto masu bauda kopā ar rabarberiem.
 
                                                                                                                             
Laura Bagātā












 

  

Vēl ziņas

Aizvadīts jau 3.starptautiskais konkurss ”Learn, Know, Do, Can, Show”
Veiksmīgi noslēgusies AEHT sagatavošanas konference Rīgā
Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts