Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

17.11.2015

PVD secina

Pārtikas izplatīšanas uzņēmumu galvenie pārkāpumi – zināšanu trūkums un paškontrole „plauktā” nevis uzņēmumā.

Veicot pārbaudi Talsu pirmsskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” virtuvē pēc tam, kad no Slimību profilakses un kontroles centra tika saņemta informācija par bērnu saslimšanu ar salmonelozi, Pārtikas un veterinārais dienests ir konstatējis būtiskus higiēnas prasību pārkāpumus – netīras iekārtas un inventāru, pārtikas produktus - papriku, tomātus un pat olas ar pelēšanas pazīmēm. Ledusskapī vienuviet uzglabātas bojātās olas ar piena produktiem atvērtā iepakojumā. Savukārt tīrie virtuves trauki uzglabāti zem izlietnes. Virtuves darbinieki nav savlaicīgi veikuši tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumus, darbinieki nav apmācīti, kā rīkoties ar dezinfekcijas šķīdumiem. Piektdien, 13. novembrī PVD veica atkārtotu pārbaudi izglītības iestādes virtuvē. Šodien „Sprīdītis” ir atsācis darbu, taču 19. novembrī PVD plāno atkārtotu pārbaudi izglītības iestādes virtuvē.


Lai gan ne izejvielu, ne gatavo ēdienu paraugos salmonellas nav konstatētas un epidemiologi turpina noskaidrot saslimšanas cēloņus, bērnudārza virtuvē konstatētie higiēnas prasību pārkāpumi ir pietiekami nopietni, tādēļ PVD ir ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu.


 „Ar šādiem gadījumiem PVD nākas saskarties katru dienu – pārtikas uzņēmumu darbinieku zemais zināšanu līmenis par higiēnu pārtikas apritē, kā arī paškontroles sistēmas trūkums ir visbiežāk konstatētie pārkāpumi pārtikas uzņēmumos Latvijā un  tie secīgi noved pie citiem trūkumiem, tostarp – uzņēmuma nespējas garantēt pārtikas drošumu”, saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, „Kaut kādu iemeslu dēļ cilvēkiem radies priekšstats, ka tirgot pārtiku un ēdināt cilvēkus var ikviens – tam nav nepieciešamas kādas īpašas zināšanas vai izpratne par higiēnu un paškontrole nozīmē dokumentu mapi plauktā - gadījumiem, kad uz uzņēmumu atnāk PVD”.


Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pēdējo četru gadu laikā pārtikas izraisīto masveida saslimšanu skaits Latvijā bija samazinājies no 27 gadījumiem 2011. gadā līdz 7 gadījumiem 2014. gadā. Taču šogad vērojama negatīva tendence – šī gada desmit mēnešos Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis pārbaudes jau 17 gadījumos, kad tika saņemta informācija par saslimšanām, kuras, iespējams, izraisījusi pārtika. Tradicionāli – visbiežāk šādi gadījumi tiek konstatēti izglītības iestādēs, kuras apmeklē pirmsskolas un skolas vecuma bērni, tātad – cilvēki ar salīdzinoši zemāku imunitāti, kā arī pasākumos, kuros ēdināšanu dažādos pielāgotos apstākļos nodrošina izbraukuma sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi vai arī uzņēmumi ēdina tik lielu skaitu cilvēku, kas nav atbilstoši viņu kapacitātei.
2015. gada desmit mēnešos pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos PVD ir veicis vairāk nekā 24 tūkstošus pārbaužu. Visbiežāk PVD konstatējis trūkumus paškontroles sistēmā – tās nav, vai arī tā nefunkcionē, pārtikas aprites telpu higiēnā, iekārtās un aprīkojumā, kā arī personāla apmācībā.


Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, ka par pārtikas drošumu ir atbildīgs uzņēmums! Tam ir jāizglīto savi darbinieki, nodrošinot pamatzināšanas par minimālajām higiēnas prasībām pārtikas apritē un jāīsteno paškontrole uzņēmumā, kas nozīmē atbildīgu attieksmi pret patērētāju, garantējot pārtikas nekaitīgumu un drošumu katrā aprites posmā, sākot ar pārtikas produktu iegādi, uzglabāšanu, gatavošanu, pasniegšanu un beidzot ar higiēnas prasību ievērošanu uzņēmumā nevis dokumentu mapi plauktā!


Avots: PVD

  

Vēl ziņas

Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts