Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

21.06.2016

PVD atgādina-iepērcies, uzglabā un gatavo droši!

Klāt Līgo svētki un drīz arī vasarīgi karstais laiks, tādēļ  Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, iepērcies tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērs uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši – derīguma termiņam, mājās pārtikas produktus uzglabā atbilstošā temperatūrā!

Iepērcies droši

1. Iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;

2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;

3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;

4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;

5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;

6. Pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;

7. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;

8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

9. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;

10. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;

11. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;

12. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;

13. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

14. Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;

15. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;

16. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;

17. Gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;

18. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;

19. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;

20. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.




Avots: PVD

Horeca

  

Vēl ziņas

Leģendārie Bavārijas alus svētki tuvojas!
Panāzijas virtuves restorāns RestBar eleganti svin pirmo jubileju
airBaltic Fārnboro aviācijas šovā demonstrē A220-300 lidmašīnu
RestBar Mo svinēs pirmo jubileju
Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu piedāvājumu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts