Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

05.09.2017

Putnu audzēšana bez antibiotikām

Pastiprinot biodrošību, uzlabojot putnu labturību, kā arī orientējoties uz eksportu Skandināvijas tirgū, kur mājputnu audzēšanā pilnībā izslēgta antibiotiku lietošana, AS “Putnu fabrika Ķekava'(“Ķekava”) spēj piedāvāt putnu gaļas produkciju, kas audzēta pilnībā bez antibiotikām.

Lai to paveiktu, uzņēmums investējis trīs miljonus eiro un pārkārtojis iekšējos procesus.

“Ķekavas” vistas gaļa ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām” nozīmē, ka putns audzis pēc paaugstinātiem standartiem: veselīgāk, labākā vidē un pastiprinātā uzraudzībā.

“Izaudzēt veselīgu vistu, kas neslimo, ir iespējams. Lai arī likumdošana pieļauj ārstēšanu, esam izvēlējušies ceļu, kas dod pircējiem iespēju pirkt augstākas kvalitātes vistas gaļu. Lai to paveiktu, esam investējuši trīs miljonus eiro un pārkārtojuši uzņēmuma iekšējos procesus. Jā, tas ir dārgi un laikietilpīgi, bet esam pārliecināti, ka tikai tā varam atšķirties no lētiem importētiem produktiem,” norāda valdes loceklis Sauļus Petkevičus.

Viņš arī atzīst, ka putnu gaļas ražošanā jāraudās uz tām valstīm, kas dara vairāk par likumdošanā noteikto. ES gaļas tirgū paraugs ir Zviedrija, kas ir pārspējusi visas pārējās dalībvalstis, nosakot gan vietējiem gaļas ražotājiem, gan gaļas importētājiem daudz augstākus standartus putnu labturībai un izteikti zemāku atļauto antibiotiku atliekvielu daudzumu gaļā. Tieši Zviedrija un citas Skandināvijas valstis ir “Ķekava” galvenais eksporta tirgus jau 10 gadus.

Savukārt uzņēmuma galvenā veterinārārste Tatjana Lisakovska informē, ka norāde “Audzēts bez antibiotikām” ir papildu marķējums uz “Ķekava” svaigās gaļas produktiem. Tā apliecina, ka gaļa ir iegūta no putna, kas nav slimojis un audzēšanas laikā nav saņēmis antibakteriālas zāles.

“Domājot par veselīgu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības. Pasaulē pieaug bažas par antibiotiku izmantošanas negatīvo ietekmi ne vien uz cilvēka organismu, bet arī uz apkārtējo vidi kopumā. Antibiotiku izmantošanas rezultātā mikroorganismi kļūst izturīgi pret tām, tādējādi zāles zaudē savu ārstniecisko ietekmi brīžos, kad tas nepieciešams. Lai novērstu nepieciešamību izmantot antibiotikas, ražotājam jāsamazina iespēja iespēja, ka putni saslimst. Tādēļ tiek nodrošināta augsta putnu labturība, sevišķi kvalitatīva barība un tiek veiktas papildu biodrošības procedūras,” norāda Lisakovska.

Atļauju izvietot informāciju par dzīvnieku audzēšanu bez antibiotikām var saņemt tikai tas ražotājs, kas ir izstrādājis un ieviesis stingras veterināro zāļu uzskaites procedūras, nodrošina precīzu saražotās putnu gaļas izsekojamību un ir sniedzis pierādījumus kontrolējošām institūcijām, ka attiecīgais marķējums atbilst tā nosaukumam.

Ja noteikumi ir izpildīti, šo zīmi var izmantot arī citi ražotāji, tomēr patlaban tikai “Ķekava” ir saņēmusi atļauju to izmantot. Atļauju marķēt pārtikas produktus ar papildus marķējumu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests.

“Putnu fabrika Ķekava” saražo vairāk nekā 65% no kopējā Latvijā ražotā putnu gaļas apjoma no pašu audzētiem cāļiem. “Ķekava” šobrīd strādā vairāk nekā 740 darbinieki. Uzņēmums ražo vairāk nekā 240 dažādus vietējas izcelsmes produktus.


Avots:
Ingrīda Mičāne
LA.LV

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts