Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

30.01.2017

Prestižais pavāru konkurss ''Bocuse d'Or''

24. un 25. janvārī Francijas pilsētā Lionā jau tradicionāli norisinājās pasaulē prestižākā pavāru konkursa "Bocuse d'Or" lielais fināls, kurā 2 dienu laikā startēja 24 valstu pavāri, kuri šim notikuma bija gatavojušies divus gadus vai pat vēl vairāk. Arī "Pavāru kluba" valdes locekle Svetlana Riškova bija tur, lai ne tikai vērotu konkursa norisi, bet arī lai ievadītu Latvijas kulinārijas nākotnei svarīgas sarunas.

Lielā izstāde ar lielo konkursu

Svetlana Riškova: "Vispirms savā un "Pavāru kluba" vārdā vēlos sākt ar milzīgu PALDIES uzņēmumam "Gemoss", jo, pateicoties viņu atbalstam un iniciatīvai, man bija iespēja šo konkursu apmeklēt. "Gemoss" pārstāvji zina par manu lielo sapni ieraudzīt arī Latviju starp "Bocuse d'Or" dalībniekiem un viņi arī tic, ka šis sapnis ir piepildāms!"
Svetlana piebilst, ka, līdzīgi kā Latvijā, pavāru konkurss tiek oragnizēts lielāka pasākuma - izstādes - ietvaros. Lionā tā ir pasaules viesmīlības un ēdināšanas servisa lielā izstāde "SIRHA". Izstādes 11 sektori iemieso sevī globālu ēdināšanas un viesmīlības servisu tirgu, kurā profesionāļi no visas pasaules dalās pieredzē un meklē jaunus sadarbības partnerus. Izstāde notika no 21. - 25. janvārim un, kā atzīst Svetlana, apmeklētāju tai ir tiešām daudz, bet izstādes sirds, kuras ritmiem visi dzīvoja līdzi, protams, bija konkursa "Bocuse d'Or" lielais fināls.
Vairāk informācijas par izstādi meklē šeit: http://www.sirha.com/en

VISTA UN VĒZIS

Konkursa kārtība nosaka, ka fināls ir sadalīts 2 dienās - katrā no tām startē 12 dalībnieki. 5 stundas un 35 minūtes, ne sekundi ilgāk - tāds ir laika periods, kas dots, lai pavārs sagatavotu izsmalcinātu pamatēdienu franču gaumē no galvenā produkta (parasti zivs vai gaļa). Šogad, par godu konkursa 30. jubilejai un godinot Lionas kulināro mantojumu, pavāriem bija jāgatavo uzkodu paplāte ar Breses reģiona cāli un vēžveidīgajiem (Bresse chicken and shellfish), tādējādi atsaucoties uz Lionas tradicionālo ēdienu -  "Vista un vēzis" ("Chicken and crayfish" ). Vēl jo vairāk - sekojot līdzi kulinārijas tendencēm mūsdienās, bija jāsagatavo arī viens 100% veģetārais ēdiens - šāds uzdevums konkursa vēsturē bija pirmo reizi. 

Svetlana stāsta: "Bija pārsteidzoši skatīties, cik daudz skatītaju un atbalstītāju konkursam ir. Piemēram, uz to laiku, kad ēdieni tika servēti, bija jāizstāv gara rinda, lai vispār tiktu paviljonā iekšā. Kārtējo reizi arī Islandes fani, līdzīgi kā futbolā, pierādīja savu spēku un ar savu atbalstīšanu pievērsa visu uzmanību - bija ieradušies veseli 150 fani, kas ir patiešām daudz, ņemot vērā, cik izmaksā lidojums no Islandes uz Franciju, uzturēšanās un paša pasākuma apmeklēšana."
 
FINĀLA PĀRSTEIGUMS

Konkurss "Bocuse d'Or" norisinās ik pēc diviem gadiem - šo divu gadu laikā notiek visas pasaules pusfināli, kur tiek atlasīti 24 labākie. Pārskatot konkursa vēsturi, visbiežāk kā uzvarētāji redzami Francijas un Norvēģijas pārstāvji, taču šis gads nāca ar pārmaiņām. Visiem par lielu pārsteigumu uzvaras laurus šogad plūca Amerikas Savienoto Valstu pārstāvji - Metjū Pīterss (Mathew PETERS) un viņa palīgs Harisons Turons (Harrison TURONE). "Tas adrenalīns pirms rezultātu paziņošanas un milzīgais pārsteiguma vilnis pēc paziņošanas bija kaut kas neaprakstāms," atceras Svetlana. Šī bija ASV pirmā uzvara konkursa pastāvēšanas vēsturē, taču pavisam negaidīts šis fakts varbūt arī nav, jo 2015. gada finālā ASV jau bija tikusi līdz 2. vietai. Šoreiz 2. vietā palika toreizējie līderi - norvēģi, bet trešo vietu, laikam  pateicoties līdzjutēju spēkam, ieguva Islandes pavāri.


Mūsu kaimiņi no Igaunijas  tur stabilu un nemainīgu līmeni - jau 4. reizi viņi bija finālā un jau 4. reizi finālā ieņēma 14. vietu. Igaunijas "Bocuse d'Or" dalībnieks - pavārs Dmitrijs Haļukovs sociālajos tīklos jau paspēja pajokot: "14. vieta mums jau laikam ir rezervēta pat pirms konkursa sākuma!" Tomēr kopumā igauņi neslēpj gandarījumu par savu sniegumu un atzīst, ka bija izdarījuši visu, ko varēja.

Vairāk informācijas par "Bocuse d'Or":
http://www.bocusedor.com/en

"Bocuse d'Or" ēnā - konkurss jaunajiem pavāriem
SIRHA izstādes laikā norisinājās ne viens vien konkurss un savus spēkus dalībniekiem bija iespējas pierādīt dažādās profesionālajās kategorijās, piemēram, cukura čempionātā, jauno konditoru, baristu vai franču kafijas un stipro alkoholu konkursā.  Tostarp par galveno balvu sacentās arī jaunie pavāri, kas  piedalījās World Chefs organizētajā konkursa "Global Young Chef Challenge"  finālā. Šī konkursa aizsākumi meklējami jau 2002. gadā, taču 1. reizi fināls notika Lionā, "Bocuse d'Or" laikā. Svetlana atzīst, ka neapšaubāmi ar to arī skaidrojams fakts, ka šim konkursam tika daudz mazāk uzmanības gan no līdzjutēju, gan mediju puses, tomēr tas nemazina šī konkursa prestižu un tas vēl joprojām kalpo kā spēcīgs atspēriena solis lielai karjerai daudziem jaunajiem pavāriem.

Divu gadu laikā 7 pusfinālos no 21 valsts tika atlasīti 7 finālisti, kuriem piebiedrojās 8. - uzņēmējvalsts Francijas kandidāts. Konkursantiem 3 stundu laikā bija jāpagatavo 3 ēdienu maltīte 6 personām. Šajā cīņā spēcīgākais izrādījās Vācijas pārstāvis Marianus fon Horstens (Marianus Von Hörsten), aiz sevis atstājot Zviedrijas un Singapūras dalībniekus.

 
Vairāk informācijas par "Global Young Chef Challenge":  http://www.sirha.com/en/global-young-chef-challenge-finals

VĒSTULE IR NODOTA!

Jau intervijā "Pavāru klubam" pirms 2015. gada nogalē Svetlana atzina, ka mērķtiecīgi un neatlaidīgi Latvijas "Pavāru klubs" tiecas pēc iespējas piedalīties šajā prestižajā konkursā. Toreiz Svetlana teica: "Lai piedalītos konkursā, pirmkārt, ir nepieciešams divu citu valstu ieteikums. Domāju, ka ar to mums nebūs problēmu, jo "Pavāru klubam" ir ļoti labas attiecības gan ar Igauniju, gan Ziemeļvalstu pavāru organizācijām. Otrkārt, nepieciešams izveidot atsevišķu organizāciju - "Bocus d'Or" Akadēmiju, caur kuru tad arī norisinās turpmākie sagadavošanās darbi [..]. Bet vēl pirms visa tā, lai akadēmiju atvērtu, mums ir jāpiesaista konkursa valdes uzmanība. Esmu sūtījusi oficiālu ielūgumu apmeklēt Latviju "Bocus d'Or" locekļiem, taču pagaidām tas ir palicis bez atbildes. Šobrīd esmu uzsākusi sarunas ar Rīgas Domi un cerams, ka oficiāla vēstule no viņiem atstās lielāku iespaidu."

Tagad, gadu vēlāk, Svetlana ar gandarījumu ziņo: "Lai arī tas nenācās viegli, bet lielajā apmeklētāju pūlī man tomēr izdevās notvert "Bocuse d'Or" organizatoru Floriantu Supplesonu (Floriant Suppleson) un nodot personīgi viņam rokās Rīgas mēra Nila Ušakova aicinājumu apmeklēt Rīgu un dot atļauju piedalīties šī konkursa atlases procesā. Ļoti ceru, ka šī tikšanās iekustinās tālāko procesu! Jāatzīst, ka ir liela atšķirība starp to, cik viegla un draudzīga komunikācija iespējama ar visu organizācijas Worlds Chefs (WACS) vadību un to, cik nepieejami ir "Bocuse d'Or" organizatori, bet varbūt tādā veidā viņi arī notur savu prestižu."

Šī nebija vienīgā Svetlanas mērķtiecīgā tikšanās konkursa divās dienās – tā kā viena no "Pavāru kluba" šī brīža prioritātēm ir izveidot "Baltijas kulināro asociāciju", kurā ietilps visu 3 Baltijas valstu pavāru asociācijas, tad ļoti būtiski ir noskaidrot līdzīgu organizāciju pieredzi un labos piemēros. Tāpēc, izmantojot gadījumu, Svetlana uzsāka sarunu arī ar Ziemeļvalstu organizācijas "The Nordic Chefs Association" pārstāvjiem: "No Ziemeļvalstu pieredzes mēs daudz ko varam mācīties, bet šajā gadījumā mani interesēja tieši tehniskas detaļas - kā organizēt pārvaldības procesu starp dažādām valstīm, kā notiek prezidenta darbs un tamlīdzīgi. Bija ļoti vērtīga saruna, kas noslēdzās ar apņemšanos vēl sadarboties!"

 
Teksts: Līga Sudare
Avots:PK
http://www.bocusedor.com/en
 

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts