Plāno samazināt izmaksas svaigpiena laboratorisko izmeklējumu veikšanai
Šodien, 20. septembrī valdībā izskatīs Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010. gada 9. februāra noteikumos Nr.123 „Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei”.
Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk svaigpiena ražotājam būs jāatbild par saražotā svaigpiena kvalitāti un jāseko līdzi visai pieejamai informācijai par viņa saražotā svaigpiena kvalitāti, kā arī jāveic visas nepieciešamās darbības neatbilstību novēršanai.
Savukārt svaigpiena pircējam uz laboratoriju būs jāpiegādā tikai viens svaigpiena paraugs, kurā noteiks visus nepieciešamos rādītājus (somatiskās šūnas, baktēriju kopskaitu, inhibitoru klātbūtni, piena taukus un piena olbaltumvielas), tādējādi samazinot izmaksas par paraugu noņemšanas aprīkojumu un transportu, kā arī par paraugu izmeklēšanu.
Grozījumi noteikumos nosaka, kādās Latvijas laboratorijās jāveic obligātos svaigpiena paraugu izmeklējumus, lai nodrošinātu visiem svaigpiena ražotājiem vienādu paraugu izmeklēšanas kvalitāti.
Noteikumos precizēta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) kompetence, kā arī terminu „piens”, „svaigpiens”, „svaigpiena paraugs”, „obligātais svaigpiena parauga” un „novietne” lietošana.
Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.
Papildus informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40209061&mode=mk&date=2011-09-20
Viktorija Kalniņa,
sabiedrisko attiecību speciāliste
Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk svaigpiena ražotājam būs jāatbild par saražotā svaigpiena kvalitāti un jāseko līdzi visai pieejamai informācijai par viņa saražotā svaigpiena kvalitāti, kā arī jāveic visas nepieciešamās darbības neatbilstību novēršanai.
Savukārt svaigpiena pircējam uz laboratoriju būs jāpiegādā tikai viens svaigpiena paraugs, kurā noteiks visus nepieciešamos rādītājus (somatiskās šūnas, baktēriju kopskaitu, inhibitoru klātbūtni, piena taukus un piena olbaltumvielas), tādējādi samazinot izmaksas par paraugu noņemšanas aprīkojumu un transportu, kā arī par paraugu izmeklēšanu.
Grozījumi noteikumos nosaka, kādās Latvijas laboratorijās jāveic obligātos svaigpiena paraugu izmeklējumus, lai nodrošinātu visiem svaigpiena ražotājiem vienādu paraugu izmeklēšanas kvalitāti.
Noteikumos precizēta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) kompetence, kā arī terminu „piens”, „svaigpiens”, „svaigpiena paraugs”, „obligātais svaigpiena parauga” un „novietne” lietošana.
Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.
Papildus informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40209061&mode=mk&date=2011-09-20
Viktorija Kalniņa,
sabiedrisko attiecību speciāliste