Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

27.12.2016

Pirmo reizi izdota grāmata par “Rīgas Melnā Balzama” vēsturi

Gada nogalē pie lasītājiem dodas “Ceļojums uz Rīgas Melnā Balzama zemi”, kas ir pirmā 260 gadu laikā izdotā “Rīgas Melnā Balzama” vēsture un arī veltījums Latvijas simtgadei. Grāmata ir veidota kā ilustrēts albums, kas ne tikai stāsta par šī unikālā zīmola vēsturi, bet arī dod ieskatu Latvijas kultūras dzīvē un ražošanas tradīcijās vairāku gadsimtu garumā. 

Šobrīd grāmatu var iegādāties “Latvijas balzams” veikalos Vecrīgā, un tā ir izdota trīs valodās – latviešu, krievu un angļu. 

Šī projekta autori un izdevēji ir rakstnieks un dramaturgs Aleksandrs Ņikišins, dzimis liepājnieks, un vēstures entuziasts Aleksandrs Sļičkovs. 

“Ceļojums uz Rīgas Melnā Balzama zemi” ir pirmā “Rīgas Melnā Balzama” vēstures grāmata, kuras pamatā ir dzēriena vēstures pētnieka Andra Raņķevica(1949.-2013.) apkopotie dati un lekcijas. Grāmatā izmantoti arī AS “Latvijas balzams” vēsturiskie materiāli; Rīgas, Maskavas, Liepājas un Jelgavas muzeju, kā arī citu privāto kolekciju fondi. 

Grāmatas idejas autors un izdevējs Aleksandrs Ņikišins ir Krievijas Kolekcionāru savienības vadītājs un sarakstījis vairāk nekā 40 grāmatu par nacionālo dzērienu vēsturi. “Šī Latvijas nacionālā dzēriena vēsture ir cieši saistīta ar valsts vēsturi, notikumiem un cilvēku likteņiem. Tāpēc grāmata veidota kā sava veida Latvijas panorāma, kas dod ieskatu ne tikai “Rīgas Melnā Balzama” 265 gadu vēstures lappusēs, bet arī atklāj 18.-19.gadsimta atmosfēru un notikumus Latvijā”,stāsta autors – A.Ņikišins.

Par “Rīgas Melno Balzamu”: 

“Rīgas Melnais Balzams” ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijā radītajiem produktiem un zīmoliem, kas tostarp Latvijas iedzīvotāju aptaujā atzīts par unikālāko zīmolu Latvijā. Tas ir viens no senākajiem biteru jeb rūgto uzlējumu zīmoliem, kas joprojām tiek ražots un tirgots mūsdienās. “Rīgas Melnā Balzama” izcilās īpašības un tā dabīgums mūsdienās tiek augstu novērtētas pasaulē – dzintaraini tumšais eliksīrs katru gadu saņem augstus apbalvojumus starptautiskās izstādēs.

Saskaņā ar senākajām datētajām dokumentārajām liecībām “Rīgas Melnā Balzama” pirmsākumi meklējami 1752. gadā, kad Rīgas aptiekārs Abrahams Kunce radīja šobrīd vienu no šodien pasaulē atpazīstamākajiem Latvijas.

“Rīgas Melnā Balzama” unikālo garšas buķeti veido divdesmit četras dabīgas sastāvdaļas, to skaitā-  vērmeles, liepziedi, piparmētras, ozola miza, kā arī eksotiskas sastāvdaļas, piemēram, pomeranču mizas, Peru balzama eļļa un genciāna sakne. Balzama „dvēsele” jeb pamats ir uzlējums, ko veido 16 rūpīgi atlasītu augu valsts sastāvdaļu un garšvielu ekstrakts. Drogu nolējumu Balzamam gatavo īpašās ozolkoka mucās, lai pēc tam izturētajam un filtrētajam ekstraktam pievienotu pārējās sastāvdaļas, tostarp aveņu sulu, melleņu morsu, augstvērtīgu brendiju un dedzinātu cukuru jeb kulieri, ko gatavo uzņēmumā un kas Balzamam piešķir īpašo melno krāsu. 

Mainoties līdzi laikam, dzēriens ieguvis arī jaunus garšas atvasinājumus, taču pamatrecepte, dabīgās sastāvdaļas un tradicionālie meistarības noslēpumi palikuši nemainīgi.


Dana Hasana

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts