Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.10.2013

Patērētājiem būs pieejamas sulas bez cukura; augļu nektāra ražošanā joprojām būs atļauta cukura pievienošana

Otrdien, 15. oktobrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos noteikumus par augļu sulu un tām līdzīgu produktu ražošanas prasībām. Noteikumos ietverts cukura pievienošanas aizliegums augļu sulām, tādējādi patērētāju interesēs pastiprinot atšķirību starp sulām un nektāriem, kā arī precizētas marķēšanas prasības. 



Noteikumi paredz, ka turpmāk cukura pievienošana būs atļauta tikai nektāra ražošanā. Tāpat noteikumi paredz, ka šo noteikumu izpratnē tomāti uzskatāmi par augļiem.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta jeb augļu sulai no koncentrētas sulas, koncentrētai augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai (pulverveida) augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru. Izņēmums būs Latvijā ražota smiltsērkšķu sula, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū. Smiltsērkšķu sulai, kurai būs pievienots cukurs, marķējumā būs jāiekļauj norāde, ka tā satur cukuru. 

Prasības nodrošinās, ka patērētājam būs pieejama sula bez cukura, izņemot Latvijas tirgū pieejamo smiltsērkšķu sulu, savukārt augļu nektāra ražošanā joprojām būs atļauta cukura pievienošana. 

Noteikumos ietverti starptautisko standartu jaunākie nosacījumi, kā arī EK nostādne par cukura pievienošanas aizliegumu augļu sulām. 


Jaunās prasības stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv, un tās būs jāpiemēro no 2013. gada 28. oktobra. 

Produkciju, kas laista tirgū līdz 2013. gada 28. oktobrim, atļauts tirgot līdz tās pilnīgai realizācijai, bet ne ilgāk kā līdz 2015. gada 28. aprīlim. Pēc 2015. gada 28. aprīļa augļu sulas vairs nedrīkstēs saturēt cukuru (izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu). 

Jaunie noteikumi „Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem” aizstās pašlaik spēkā esošos Ministru kabineta (MK) 2003. gada 18. marta noteikumus Nr.128 „Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”. 
Viktorija Kalniņa


  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts