Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

14.01.2016

Pārsteigums franču gaumē

Pārsteigums franču gaumē - pavāru asociācija "Club Prosper Montagné" pavisam noteikti zina, kā tādu sagādāt, jo, dodoties uz franču ēdienu vakariņām Tallinā, šefpavārei Svetlanai Riškovai nebija ne jausmas, ka vakariņu laikā viņa tiks uzņemta par šī prestižā pavāru kluba biedri.

7. janvārī Tallinas restorānā "Gloria", klātesot arī Francijas vēstniekam Igaunijā, svinīgā ceremonijā pavāru asociācija "Club Prosper Montagné" savās rindās uzņēma 7 jaunus biedrus. 


Viņu vidū ir gan šefpavārs Dmitrijs Demjanovs (Dmitry Demjanov) –  Igaunijas Bocus d'Or akadēmijas prezidents, gan Hjū Raimens (Hugh Ryman) -  vīna ražotājs (organiskā vīnadarītava "Château de la Jaubertie") un bijušais brokeris no Anglijas, par kura dzīvesstāstu 2006. gadā uzņemta filma "The Good Year" ar Raselu Krovu galvenajā lomā. 



Bet kā pirmā priekšplānā tika aicināta Latvijas "Pavāru kluba" priekšsēdētāja Svetlana Riškova, kura smejoties atzīst, ka, pat saņemot goda lenti un apstiprinot zvērestu, vēl nav sapratusi, kas īsti notiek, jo visa ceremonija notika franču un igauņu valodās. 

Pirmā interese pēc ceremonijas S. Riškovai bijusi tīri sievišķīga – proti, kāpēc tikai viņai un D. Demjanovam lentas ir sarkanā krāsā, bet pārējiem violetas? Izrādās, princips ir pavisam vienkāršs – sarkanās lentas tiek piešķirtas tikai šefpavāriem, bet citu nozaru pārstāvji (someljē, viesmīlības eksperti u.tml.) saņem violetās. 

Svetlanai jau pierasts ieņemt īpašu vietu dažādos pavāru pasaules pasākumos, un šī reize nebija izņēmums, jo no godinātajiem jaunajiem biedriem viņa kārtējo reizi bija vienīgā sieviete. Vēl jo vairāk - gan klubā "Club Prosper Montagné", gan konkursa "Bocuse d'Or" atlases žūrijā viņa ir vienīgā pārstāve no Latvijas. Jautāta, kāpēc lielais gods ticis tieši viņai, Svetlana atzīst, ka tas noteikti ir saistīts tieši ar konkursa "Bocus d'Or" žūrijas darbu pagājušā gada oktobrī Igaunijā. Tur iepazinusies arī ar "Bocuse d'Or" žūrijas ekspertu Patriku Danielu (Patrice Daniel), kurš uzaicinājis arī uz vakariņām. Sava loma noteikti ir arī faktam, ka Rīgas sadraudzības pilsēta Francijā ir Bordo, kas, savukārt, ir cieši saistīta ar klubu "Club Prosper Montagné", lai gan tā izcelsmes pilsēta Tallinas sadraudzības pilsēta Karkasona. 

Pavāru klubs "Club Prosper Montagné" ir dibināts 1950. gadā par godu šefpavāram - par Francijas pavārmākslas ikonu dēvētajam - Prospēram Montaņam (Prosper Montagné). To ir dibinājis labs šefpavāra draugs Renē Morāns, un klubs tiecas ievērot visus tos principus par kuriem cēlās un krita pats Prospērs Montaņs.
 
Par šefpavāru Prospēru Montaņu

Prospērs Montaņs (1865 – 1948) dzimis Karkasonā, Odā . Pēc tam, kad aizgājis no skolas (Lycée de Carcassonne), gribējis kļūt par arhitektu, bet tas nav sanācis. Vēlāk viņa tēvs Tulūzā ir nopircis hoteli   "l'Hotel des Quatre-Saisons", kurā dēlam tika ierādīts pavāra amats. Ar šo posmu arī var atzīmēt karjeras sākšanos. 

Vēlāk bijis māceklis "Grand Hôtel un  "Hotel d'Angleterre". Pēc tam strādājis ļoti daudzos Parīzes un Sanremo smalkākajos restorānos.  1900. gadā atgriezies Parīzē un strādājis kā šefpavārs  "Pavillon d'Armenonville", "Pavillon Ledoyen", pēc tam desmit gadus gatavojis viesnīcas "Grand Hotel" restorānam. Vēlāk viņam bija pašam savs restorāns "Montagné". Personīgā restorāna laikā bijis arī  padomdevējs un konsultants "La Reine Pédauque".

Sarakstījis vairākas grāmatas par ēdienu un gatavošanu, bet neizdzēšamas pēdas gastronomijas pasaulē atstājis, uzrakstot grāmatu "Larousse Gastronomique" (1938), kura tiek saukta arī par franču gastronomijas enciklopēdiju.


PK

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts