Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

23.04.2015

Pārbaužu laikā skolu ēdināšanas uzņēmumos konstatē pārkāpumus uztura normu ievērošanā

Lai iegūtu objektīvus datus par uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz mācību gada beigām turpinās minēto uzņēmumu pārbaudes pakalpojumu sniegšanas vietās.  

Laikā no 13.aprīļa līdz 17.aprīlim Latvijas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos PVD pārtikas inspektori veica 78 pārbaudes. Pārkāpumi konstatēti 54 uzņēmumos vai 69% no pārbaudītajiem uzņēmumiem, no tiem uztura normas nav ievērotas 37 uzņēmumos.

Pārbaužu laikā inspektori 20 ēdināšanas uzņēmumos konstatējuši, ka ir nepietiekama dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vai uztura vērtība, nepietiekams nedēļas ēdienkartē iekļauto produktu daudzums, galvenokārt augļu, dārzeņu, siera, biezpiena. Atsevišķos gadījumos ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas.


14 uzņēmumos konstatētas dažādas neatbilstības ēdienkartē – ēdienkarte nav saskaņota ar iestādes vadītāju, tajā nav norādīta visa nepieciešamā informācija, pasniegtie ēdieni neatbilst ēdienkartē norādītajiem, izmaiņas nav saskaņotas ar iestādes vadību.

Vēl 14 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām vai kurus aizliegts izmantot ēdienu gatavošanai, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums, kā arī nav informācijas par sāls saturu produktā; tāpat arī konstatēti gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas – garšas pastiprinātāji, augu eļļa, kas satur ĢMO, kā arī garšvielu maisījumi, kas satur sāli, cukuru un/vai garšas pastiprinātājus, un konditorejas izstrādājumi, kas satur daļēji hidrogenētus augu taukus vai arī nav informācijas par tauku hidrogenizācijas pakāpi. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kas nav atļauts.


Tāpat pārbaužu laikā atklājies, ka sāls un cukurs tiek pievienots ēdieniem nekontrolēti vai arī tas pārsniedz noteiktās normas.


43 uzņēmumos konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp arī produkti, kuriem nav norādīts vai ir beidzies derīguma termiņš, produkti ar redzamām bojāšanās pazīmēm, nav nodrošināta izsekojamība svaigai gaļai. Bijuši arī gadījumi, kad roku mazgāšanai nav nodrošināts karstais ūdens, ir nolietojies, bojāts vai netīrs virtuves inventārs un iekārtas u.c.

Par konstatētajiem pārkāpumiem 6 gadījumos sastādīti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības un 3 gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība. Administratīvās sankcijas izglītības iestādēm tiek piemērotas gadījumos, ja ēdināšanas uzņēmuma darbības rezultātā tiek apdraudēta izglītojamo veselība un/vai  būtiski pārkāpumi tiek konstatēti atkārtoti.

Pēc PVD uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs – 807 uzņēmumi.


Avots:PVD

  

Vēl ziņas

Vai Latvijā ražotie sieri der restorānu ēdienkartē
PVD atklāj nelegālus medījumu gaļas produktu ražošanas uzņēmumus
“Rīgas Melnais Balzams” aktīvi startē ASV tirgū
Rīgā tūristu skaits palielinājies
Restorānu ceļveža White Guide Baltic-30 labākie Baltijas restorāni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts